EUR: 344,69 Ft
CHF: 319,85 Ft
2020. augusztus 05., szerda
Krisztina

Belföld

Vasárnapi leolvasás

Woman laughing at what is going on the other side of hole in garden gate, Image: 8070418, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, AlamyAz ugye erősen elképzelhetetlen egy nagyvárosban (városban), hogy vasárnap egyszer csak csengetnek, mondván, jöttek a csatornadíjért. Vagy leolvasni a gázórát és elvinni a fogyasztás ellenértékét. És ugyanígy a villannyal. És nemcsak azért, mert átutalás meg számítógépes fizetés meg levonják a bankszámláról. Nem. Egészen egyszerűen azért, mert városban mindez nem szokás.

Fatornyos falunkban azonban ez – is – másképpen van. Vasárnap délelőtt, még a mise előtt, az asszony arra ügyel, hogy ne kozmáljon oda az ebéd, amikor megcsörgetik a telefonján. A csatornadíj-beszedő. Visszahívja. A párbeszéd rövid, én meg nehezen hiszek a fülemnek. Tíz perc múlva nálunk vannak, ennyi és ennyi forint a díj.


Megérkeznek pontosan, kertajtót nem kell nyitni, a kapu felett zajlik a pénz átadása. Az egész nem tart két percnél tovább. És a díjbeszedőben fel sem merül, hogy vasárnap van.

Másképpen megy ez itt. Nehéz megszokni. Mondják, a jót könnyű megszokni. Ez csak majdnem igaz. Ha a mindennapos rutinból éles váltással kell egy egészen más tempóra átállni, az bizony komoly próbatétel. Mindig ott motoszkál: jó, jó, tényleg emberibb az egész, de nem maradtunk le valamiről?

Idő kell, amíg rájössz: nem. Nem, mert ami fontos, arra lesz időd. És felveszed a ritmust, és nem fogsz csodálkozni az eddig elképzelhetetlennek hitt időpontban történő díjbeszedésen. Intézed, és nem filozofálsz.

És eltelik pár hónap, amikor már minden így működik.

Na, akkor érkeztél meg igazán a faludba.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek