2020. augusztus 04., kedd
Domonkos, Dominika

Külföld

Visszatér a Nokia! Újra gyártják a legendás telefonokat

Visszatér a Nokia márka az okostelefonok piacára – jelentette be szerdán a finn Nokia, miután 10 éves exkluzív licencszerződés keretében a Finnországban újonnan bejegyzett HMD Global Oy befektetési társaság veszi át a Nokia mobiltelefon technológiai szabadalmait és emellett arculattervezési jogokat is kap okostelefonok és táblagépek globális értékesítésére.

A szabadalmi díjakat a Nokia Technologies kapja.


A manapság már csak mobil távközlési hálózati berendezések gyártásával és technológiai szolgáltatások nyújtásával foglalkozó Nokia megtartotta mobiltelefon-technológiai szabadalmait, amikor készüléküzletágát eladta a Microsoftnak.

A Nokia okostelefon-licencértékesítési szerződésével egy időben a Microsoft 350 millió dollárért eladta a Nokiától 2014-ben megvásárolt “egyszerű” mobiltelefonok gyártási és értékesítési jogát a gyártással foglalkozó vietnami üzemekkel együtt.

Az “egyszerű” (feature phone) Nokia-márkás mobiltelefon készülékek gyártásával a Microsofttal kötött szerződés értelmében a tajvani Foxconn Technology Group leányvállalata, a FIH foglalkozik majd.

A Nokia befektetőként nem vesz részt a HMD Global Oy társaságban. A Nokia közleménye szerint a HMD a mobiltelefonok forgalmazásából származó bevételéből 500 millió dollárt fog az elkövetkező három évben beruházásokra és globális marketing kampányra fordítani.

Kapcsolódó Cikkek