2019. május 20., hétfő
Bernát, Felícia

Egyéb VII.kerület

Zsinagógák szabadtéren

Budapest, 2016. május 12. Résztvevők a Zsinagógatörténet Aleftől Távig című kiállítás megnyitóján Budapesten, a VII. kerületi Kazinczy utcában 2016. május 12-én. A Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) zsinagógaépítészetet bemutató szabadtéri kiállítása június 12-ig látogatható. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd


MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A zsinagógaépítészetet bemutató szabadtéri kiállítás nyílt a VII. kerületben. A Zsinagógatörténet Aleftől Távig című, június 12-éig látogatható kiállításon a zsinagógaépítészet sajátosságait, történetét bemutató tablók mellett a magyarországi zsinagógaépítészetről és a legkülönlegesebb, valamint a legszebb zsinagógákról is látható egy-egy angol és magyar nyelvű tabló.

Magyarországon sok szép zsinagóga épült, de jelentős részük mára kiürült, nem töltheti be eredeti funkcióját, hogy a közösség központja legyen – hangsúlyozta a kiállításmegnyitón Hegyi László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára. – Amikor a kormány zsinagógák felújítását támogatja, nem csupán a kulturális örökség egy darabját látja ezekben az épületekben, hanem annak lehetőségét is, hogy újjáéledhet bennük a zsidó kulturális és közösségi élet – mondta az MTI beszámolója szerint.


Bajkai István, Erzsébetváros alpolgármestere kiemelte: a VII. kerület történelmi és társadalmi sokszínűsége lehetőséget ad arra, hogy a kerület valóban a párbeszéd helyszíne legyen a közösségek számára. Hozzátette: a zsidó múlt emlékeinek megőrzése az adott helyszínen élők feladata, de legalább ilyen fontos a párbeszéden alapuló új, élettel teli közösségi színterek kialakítása is.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Rendbe tették a Rómait

  Rendbe tették a Rómait

  A Közösségi és Turisztikai Egyesület a Római-partért szervezésében második alkalommal tartottak nagytakarítást a Római-parton.

 • Családbarát Józsefvárost!

  Családbarát Józsefvárost!

  Gyermek- és családbarát városrészt szeretne létrehozni az önkormányzat Józsefvárosban. A kerületvezetés eddig is sokat tett a közbiztonság növelése, a környezet alakítása, az egészségügy és az oktatás-nevelés támogatása érdekében.

 • Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahelyet teremt a szerb tulajdonú, papírgyártással foglalkozó Drenik Hungary Kft. nyolcmilliárd forintos gyártási kapacitásnövelő és termékportfólió-bővítő beruházása Szolnokon – jelentette be a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.