EUR: 353,63 Ft
CHF: 332,71 Ft
2020. július 10., péntek
Amália

Belföld

Zúgni kezdett a fejem, sírtam, nevettem – Így nyertem a lottón

Míg évtizedekkel ezelőtt a legtöbben örömmel felvállalták, ha telitalálatuk volt a lottón, ma már mindenki inkább titkolni szeretné szerencséjét. De mit érezhet az, aki százmilliókkal vagy milliárdokkal lett gazdagabb? És a magyarok vajon mennyire hisznek a saját szerencséjükben? A Szerencsejáték Zrt. kutatásából kiderül.

Amerikában törvény kötelezi a nyerteseket, nálunk azonban a szerencsések tudatosan őrzik anonimitásukat. A Szerencsejáték Zrt. munkatársainak elbeszélése szerint például egy szegedi rendezvényen – melyen a lottótársaság is képviseltette magát – egy néző nyilvánosan elmondta a színpadon, hogy ő bizony korábban 200 milliót nyert a lottón, a médianyilvánosságot ugyanakkor már nem vállalta. Volt arra is példa, hogy egy ismert kosárlabda-csapat tagjai 564 millió forint nyereményt értek el a Hatoslottón.


A legnagyobb visszhangot mégis egy magyar lottómilliomos valós vagy elképzelt életéről szóló könyv keltette. A Lottón nyertem 2005-ben jelent meg, mintegy 2 évvel azután, hogy valaki megnyerte minden idők legnagyobb, több milliárdos hazai lottónyereményét.

„Nyertem. A tévé elé rogytam és zúgni kezdett a fejem, sírtam, hörögtem, nevettem és jajveszékeltem” – írja a szerző.


„Ez leírhatatlan érzés, ijesztően súlyos és fullasztó. Ott feküdtem a tévé előtt, mint akit összevertek. Rég az időjárás-jelentés ment, amikor újra érezni kezdtem a végtagjaim. Azóta a Szerencsejáték Rt. kirendelt kapcsolattartójától megtudtam, hogy nem ritka az olyan eset, hogy a nyertest szívinfarktus-gyanúval, rohamkocsin viszik az intenzívre. Általában az infarktus csak vaklárma, de jól érzékelteti azt a fizikai kínt, ahogy a mámorító öröm birtokba veszi a testet és a lelket” – írta a férfi, aki élményeit egy naplóban rögzítette 15 hónapon keresztül. A csaknem 100 oldalas írásból kiderül, hogy a magát nyertesnek valló férfi 53 éves, gépészmérnök, egy dél-magyarországi kisvárosban él, 15 éve lottózott és az álomnyereményig mindössze egy hármasa volt. A számok a családja születési dátumai. Elsőként egy vagyonba kerülő Ferrarit vett magának Németországban. Az egyébként tragikusan végződő regényről sosem derült ki, hogy egy valóságos történetet örökít meg vagy egy szemfüles szerző és kiadó lottólázat kihasználó marketing-akciójáról van-e szó. Azt viszont biztosan tudjuk, hogy mindez idáig az utolsó, nevét is felvállaló modernkori nyertes, a korábban hajléktalanként élő Andraschek László volt, aki 2013 szeptemberében a Skandináv lottón nyert 630 millió forintot.

csajok_sea-beach-holiday-vacation

keretbe: Tudta-e, hogy a magyarok*:

 • 80%-a hiszi, hogy a szerencse forgandó és, hogy mindenki a maga szerencséjének a kovácsa?
 • 33%-a gyakran álmodozik arról, hogy megnyeri a főnyereményt?
 • közül a 18-29 évesek érzik magukat a legszerencsésebbnek?
 • közül a nők szerencsésebbnek vallják magukat a férfiaknál?

keret: Mit tenne, ha megnyerné a fődíjat*?

 • 33%: megvenne mindent, amire mindig is vágyott
 • 25%: beutazná a világot
 • 12 %: megvenné álmai ingatlanát
 • 8 %: hatalmas bulit csapna barátaival
 • 4%: adakozna jótékony célra nyereményéből
 • egyetlen megkérdezett sem hagyná el jelenlegi partnerét
 • a férfiak fele párját, a nők szüleiket, vagy gyerekeiket hívnák elsőként

*(forrás: Szerencsejáték Zrt. 1500 fős reprezentatív felmérése, 2016 tavasz)

palmafak-beach-vacation-summer

Kapcsolódó Cikkek