2019. május 25., szombat
Orbán

Belföld

2017 a béremelések éve

Bár félévnél sem tartunk, elkészült a 2017-es költségvetés. Közel 800 milliárd forint jut bérekre.

Először fogadott el az országgyűlés olyan költségvetést, amely három részből áll: az állami mellett szerepel benne egy uniós és egy hazai fejlesztésekről szóló fejezet is. Ennek azért van jelentősége, mert így könnyebben áttekinthető, mekkora forrásokat szán beruházásokra a kormány.


A büdzsé összességében 3,1 százalékos gazdasági növekedéssel és 2,4 százalékos hiánnyal számol. A bevételek elérik majd a 17 ezer milliárd forintot, a kiadások pedig 18 ezer milliárd forint környékén alakulnak.

Ez utóbbinak egy jókora szelete – 800 milliárd forint – a közszféra béreire megy el, csak jövőre 225 milliárd forinttal fordítanak többet erre. Nő például az orvosok, az ápolók, a pedagógusok és a kormányhivatalokban dolgozók fizetése is. Megkérdeztük a Századvég Gazdaságkutatót, hogy az intézkedés mennyiben szól a két év múlva esedékes választásoknak. – A következő esztendő még nem választási év – reagált az intézet, ugyanakkor szerintük is magasabb a büdzsé kiadási oldala a várthoz képest. Úgy látják, erre a GDP-bővülés és a gazdaság „kifehérítése” ad lehetőséget. – A béremelésre a közszférában nagy szükség van, ezt 2017 után is folytatni kell – írták a Lokál megkeresésére.

Kapcsolódó Cikkek

 • Gulyás Gergely Német-Magyar Barátság Díjat kapott

  Gulyás Gergely Német-Magyar Barátság Díjat kapott

  Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója vehette át a Német-Magyar Barátság Díjat Arne Goberttől, a Német Gazdasági Klub (DWC) elnökétől szombat este a Pesti Vigadóban.

 • Kövér: Minden önmagával meghasonlott ország elnéptelenedik

  Kövér: Minden önmagával meghasonlott ország elnéptelenedik

  Máté evangéliuma nemcsak arra figyelmeztet, hogy minden önmagával meghasonlott ország elnéptelenedik, hanem a hitet is élteti mindannyiunkban, hogy a lélekben önmagára találó nép lélekszámban is gyarapodásnak indul – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke szombaton Taksonyban, az új református templom és közösségi ház felszentelésén.

 • Megújult a Svábhegyi Bölcsőde

  Megújult a Svábhegyi Bölcsőde

  Megújult a fővárosi XII. kerületben található Svábhegyi Bölcsőde, a több mint félmilliárd forintos fejlesztés keretében két új épületszárnnyal bővült az intézmény épülete, valamint annak környezetét is rendbe tették.