2020. augusztus 04., kedd
Domonkos, Dominika

Külföld

A belga pályaudvart akartak felrobbantani dzsihadisták

Az antwerpeni központi pályaudvarra készültek lecsapni az előző héten Belgiumban őrizetbe vett dzsihadisták – jelentette a helyi média kedden.

A belga szövetségi ügyészség tájékoztatása szerint a gyanúsítottak három pokolgépet akartak elhelyezni a pályaudvar legforgalmasabb részein.


A Le Soir című napilap arról számolt be, hogy a csoportot egy 16 éves fiú vezette, az ő feladata lett volna a robbanószerkezetek beszerzése.

A csoport emellett merényletet tervezett a szélsőjobboldali Flamand Érdek (Vlaams Belang) pártot vezető Filip Dewinter ellen is.

Sajtóhírek szerint a gyanúsítottak végül kénytelenek voltak lemondani a belgiumi merényletek terveiről a brüsszeli terrortámadások miatt megerősített biztonsági intézkedések miatt, és ehelyett Szíriába vagy Líbia szándékoztak utazni, hogy az Iszlám Állam nevű terrormilícia soraiban harcoljanak.

Előző heti hírek szerint a belga hatóságok egyelőre nem találtak kapcsolatot a fiatal dzsihadisták és a márciusi brüsszeli vagy a novemberi párizsi merényletek elkövetői között.

Március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson hajtottak végre terrortámadást, 32-en meghaltak. Tavaly november 13-án pedig Párizsban hét helyszínen követtek el merényleteket, amelyeknek 130 ember esett áldozatul. A hatóságok szerint bizonyított kapcsolat van a párizsi és a brüsszeli merényletek kitervelői és elkövetői csoportjai között. Mindkét támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett.

Kapcsolódó Cikkek