2020. augusztus 09., vasárnap
Emőd

Külföld

A brit koncon marakodhat az EU

Az utóbbi évek legnagyobb káosza keletkezett azzal, hogy péntekre virradóra a britek beintettek az Európai Uniónak. Bár a Brexit-hívők az ellenkezőjét állították, most abszolút felkészületlenül állnak az általuk gerjesztett zűrzavarban.

Brexit, Nagy-Britannia, EU, kilépés (Fotó: MTI)

Fotó: MTI

A Brexit csak egy vélemény – egyre többen szeretnék ennyivel letudni a múlt csütörtöki brit népszavazás eredményét, amelyen a választók 52 százaléka úgy döntött: Nagy-Britanniának ideje kilépnie az Európai Unióból (EU). Az állítás egyelőre csak formailag igaz – a referendum valóban nem kötelező érvényű, a parlamentnek nem muszáj tudomást vennie róla –, viszont csak idő kérdése, mikor válik valósággá. Jelenleg ugyanis minden abba az irányba mutat, hogy ha a britek valóban végigvinnék a szakítást, abba „belehalnának”.


Itt van például a banki, illetve a pénzügyi szolgáltatások piaca, ahol eddig a londoni City számított a number one-nak, most viszont Németország, Franciaország, sőt a tagországok zöme arra pályázik, hogy beüljön a brit pozíciókba. – Arról van szó, hogy az EU nem adna a jövőben hozzáférést a briteknek a közös tőkepiacokhoz, így aztán a befektetési lehetőségeket is bukhatják – foglalta össze a Lokálnak Gálik Zoltán. A Corvinus Egyetem docense a konc megkaparintásának szándékával is magyarázza az unió gyors reakcióit.

Merthogy az EU nem vacillál. A népszavazás után egy nappal már bejelentették, hogy Brüsszel részéről a belga Didier Seeuws vezeti majd a brit kilépésről szóló tárgyalásokat, az uniós vezetők egyúttal arra is felszólították David Cameron brit miniszterelnököt, hogy ne húzza az időt. Kérdés, hogy időhúzásról, vagy inkább töketlenségről van szó.


David Cameron már nem is igazi miniszterelnök, mivel lemondott, igaz, októberig még hivatalban maradna. Gálik Zoltán úgy látja, hogy a következő kormányfő Boris Johnson (London expolgármestere), vagy Theresa May (belügyminiszter) lehet, az ő kinevezésük egyúttal viszont előrehozott parlamenti választásokat is jelenthet. – Állampolgári akarat nélkül nem lehet nekimenni a kilépés letárgyalásának, vagyis a pártoknak be kell mutatniuk, hogyan állnak a kérdéshez, amiről aztán ősszel szavazhatnak a britek – vélekedett. A liberális demokraták már be is jelentették, hogy ők visszakéredzkednének az EU kötelékébe.

Ha így alakulna, a britek akkor is ráfázhatnak. Eddig ugyanis olyan kiváltságokat élveztek az unión belül, mint senki más. Ha visszacsinálják a Brexitet, már nekik is be kell állniuk a sorba.

Kapcsolódó Cikkek