2020. augusztus 08., szombat
László

Külföld

A dalai láma félti Európát a migránsoktól!

A keddi Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) hosszabb interjút közölt a regnáló dalai lámával, Tendzin Gyacoval. Ebben Tibet első számú spirituális vezetője – aki egyébként több mint 50 éve él száműzetésben az észak-indiai Dharamszala városában – kritikus hangot ütött meg az Európát sújtó bevándorlási hullám kapcsán.

Tendzin Gyaco, dalai láma, Tibet (Fotó: MTI)

Tendzin Gyaco (Fotó: MTI)

A FAZ kérdésére úgy fogalmazott, hogy sem Európa, sem pedig Németország nem válhat arab területté, viszont az elképesztő méreteket öltő migráció már veszélyt jelent a térség identitására. A buddhista szerzetes szerint a helyes magatartás a menekültekkel szemben az, ha a befogadásuk csak átmeneti, ők idővel pedig visszatérnek saját otthonukba, hogy kivegyék a részüket a hazájuk újraépítéséből.


A 14. dalai láma beszélt az iszlámról is. Szerinte minden vallás, így a muszlimoké is a szeretet üzenetét hirdeti, abból pedig, hogy néhány radikális csoport erőszakos tetteket követ el, nem lehet és nem is szabad megítélni a teljes közösséget. – A keresztények, sőt, még a buddhisták között is találni rossz embereket – jegyezte meg.

Tendzin Gyaco kitért az 57 éve tartó száműzetésére is. Azt mondta, néhány éven belül, ha csak egy rövid látogatás erejéig is, de szeretne visszatérni Tibetbe. Ugyanakkor azt is jelezte, hogy ha mégis India földjén tölti el hátralévő életét, akkor is boldog lesz. Az otthonában adott interjúban azt is közölte, hogy bár halálát követően mindenképpen reinkarnálódni fog, ezúttal nem biztos, hogy mint dalai láma szertne újraszületni a Földre. – Makulátlan és népszerű vezető vagyok, örülnék neki, ha a dalai lámák tradíciója egy ilyen ciklussal érne a végéhez – jelentette ki.


Kapcsolódó Cikkek

 • Visszavonul a brit külügyminisztérium macskája

  Visszavonul a brit külügyminisztérium macskája

  Nyugdíjba megy Palmerston macska, amely a brit külügyminisztérium főegerészeként szolgált az elmúlt több mint 4 évben – tudatta az állat Twitter-oldala mintegy 100 ezer követőjével pénteken.

 • Bejegyzik az első orosz vakcinát

  Bejegyzik az első orosz vakcinát

  Hamarosan lezárul a Gamaleja Intézet által kifejlesztett, Covid-19 elleni első orosz vakcina tesztelése, és a jövő héten bejegyzik – jelentette be Oleg Gridnyev orosz egészségügyi miniszterhelyettes pénteken újságíróknak Ufában, egy helyi kórházbővítés ünnepségén.

 • Európában a járvány második hullámára készülnek

  Európában a járvány második hullámára készülnek

  Különböző szigorításokkal a koronavírus-járvány második hullámára készülnek Európában, ahol továbbra is a legmagasabb a vírus okozta Covid-19-betegség halálos áldozatainak száma: a 708 ezerből 202 ezret a kontinensről jelentettek.