2019. május 19., vasárnap
Ivó, Milán

Egyéb IX.kerület

A tekintetes úr háza visszanyerte eredeti szépségét

Ünnepélyesen átadták a Balázs Béla utca 11. szám alatt lévő felújított lakóépületet. A tekintetes Popelka Tamás részére Horavecz József építőmester tervei alapján 1900-ban építették, többségében szoba-konyhás bérlakásoknak.

A felújítás előtt 39 lakás – 64 százalékuk komfort nélküli – és egy üzlet volt az épületben. A pince udvari traktusai téglaboltozatosak, az utcai traktuson és az emeleti szinteken acélgerendás poroszsüveg-födémszerkezetű. A lakásokat két lépcsőházon keresztül lehet megközelíteni. A főlépcsőház háromkarú lépcsője előre gyártott lebegő műkő lépcsőfokokkal készült, kovácsoltvas acélkorlát szegélyezi.


Az utcai homlokzat helyi védettséget élvez, a második emeleten, az épület sarkán egy szoborfülke épült, benne Szent Tamás szobrával. A felújítás során nemcsak összkomfortos lakások kialakítása volt a cél, hanem új lakókörnyezet kialakítása is. A felújításnak köszönhetően 30 darab másfél, illetve kétszobás, teljes összkomfortos lakás készült.

Balázs Béla u. 11. szám alatti lakóépület ünnepélyes átadása (Fotó: Máté Krisztián)

A lépcsőházat kovácsolt acélkorlát díszíti (Fotó: Máté Krisztián)

– Sokaknak kellett a munkájukat becsülettel elvégezniük azért, hogy mi most itt egy pillanatra ünnepelhessünk. A főváros és a kerület példás együttműködésében megvalósuló tömbrehabilitáció számok mögötti lényege, hogy egy közösség közös erőfeszítéssel teszi otthonná a lakóhelyét, aminek szerves része a múlt értékeinek megőrzése is – fogalmazott a ház átadóünnepségén Mártonffy Miklós, Budapest főépítésze.

Balázs Béla u. 11. szám alatti lakóépület ünnepélyes átadása (Fotó: Máté Krisztián)

Az egykori komfort nélküli, egyszobás lakások helyett minden igényt kielégítő, tágas és világos lakások várják az új lakókat. (Fotó: Máté Krisztián)

Balázs Béla u. 11. szám alatti lakóépület ünnepélyes átadása (Fotó: Máté Krisztián)

Szent Tamás őrzi a házat (Fotó: Máté Krisztián)

Kapcsolódó Cikkek

 • Rendbe tették a Rómait

  Rendbe tették a Rómait

  A Közösségi és Turisztikai Egyesület a Római-partért szervezésében második alkalommal tartottak nagytakarítást a Római-parton.

 • Családbarát Józsefvárost!

  Családbarát Józsefvárost!

  Gyermek- és családbarát városrészt szeretne létrehozni az önkormányzat Józsefvárosban. A kerületvezetés eddig is sokat tett a közbiztonság növelése, a környezet alakítása, az egészségügy és az oktatás-nevelés támogatása érdekében.

 • Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahelyet teremt a szerb tulajdonú, papírgyártással foglalkozó Drenik Hungary Kft. nyolcmilliárd forintos gyártási kapacitásnövelő és termékportfólió-bővítő beruházása Szolnokon – jelentette be a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

 • Csak az UVSE tudta megállítani a lányokat

  Csak az UVSE tudta megállítani a lányokat

  A bajnokság második helyét szerezte meg a DUE- Maarsk Graphics női vízilabda csapata, amely egészen a fináléig menetelt, ahol csak a címvédő UVSE együttesének sikerült megállítania Mihók Attila tanítványait.