EUR: 344,80 Ft
CHF: 318,91 Ft
2020. augusztus 03., hétfő
Hermina

Extra

A Trónok harca sorozatot nem érinti a britek kilépése

A népszerű Trónok harca tévésorozatot, amelyet részben Észak-Írországban forgatnak, nem érinti a britek döntése, hogy kilépnek az Európai Unióból – közölte a hétvégén a szériát gyártó HBO, amely a bejelentéssel azoknak a spekulációknak akart elébe menni, hogy a drága produkció uniós forrásokat veszíthet el.

A britek csütörtökön népszavazáson döntöttek az Európai Unióból való kilépésről, ami számos, egyelőre még kiszámíthatatlan következménnyel járhat a világ ötödik legnagyobb gazdasági hatalmának tartott Nagy-Britanniára nézve.


A Brexit a hollywoodi filmstúdiókat és kábeltévéket is elbizonytalaníthatja: kérdésessé válik, hogy vajon megéri-e nekik továbbra is Nagy-Britanniában forgatni, részben azért, mert az ország nem jut majd hozzá többé uniós támogatásokhoz.

Az HBO megerősítette, hogy a Trónok harca ugyan a kezdeti évadokban kapott támogatást az Európai Unió regionális fejlesztési alapjától, ám az utóbbi évadokra ez a forrás már elapadt. A csatorna közleményében leszögezte, hogy az uniós referendum szerintük nem befolyásolja majd a Trónok harca produkcióját.

Az HBO legnézettebb sorozata folyamatosan kapja a támogatást az Egyesült Királyságtól, beleértve az észak-írországi filmes és televíziós szervezetet (Northen Ireland Screen, NIS), amely kormányzati forrásokból segíti a helyi üzleti vállalkozásokat.

Az NIS pénteki közleménye szerint a szervezet nem használ fel európai uniós forrásokat. Az észak-írországi szavazók egyébként többségben az unióban maradás mellett szavaztak.

Az Emmy-díjas Trónok harca George R. R. Martin regényfolyama nyomán készül. A sorozat jelenleg a hatodik évadánál tart, az Entertainment Weekly szerint epizódonként tízmillió dollárt (2,8 milliárd forintot) fordítanak a gyártására.

Kapcsolódó Cikkek