2020. július 08., szerda
Ellák

Sport

Álom, álom, édes álom

A magyar futball, a magyar válogatott visszatért a labdarúgás nemzetközi térképére, s az Európa-bajnokság további kimenetelétől függetlenül is üde színfoltja lett a 2016-os tornának.

Amikor a hazai sportújságíró a fentiekhez hasonló pozitív gondolatokat fogalmaz meg (mostanában egyre gyakrabban), még mindig kicsit zavarban van. Álomszerű ez az egész, de lassan kezdjük felfogni, hogy a nemzeti csapat teljesítménye maga a valóság. Az osztrákok elleni meccs után Izland ellen is sikerült olyan produkciót kivinni a pályára, amire méltán lehet büszke az egész ország. Az 1-1-es eredmény kétségkívül győzelemmel ért fel, s az északiak mázlija, hogy nem tartott még 10 percet a mérkőzés, mert látva a mieink permanens egykapuzását, meg is nyertük volna a találkozót.


De ez az eredmény is extázist idézett elő országszerte. A budapesti közlekedés ismét megállt, miután több tízezren vonultak ki az utcákra. A Nagykörút megtelt boldog, magyar zászlót lobogtató emberekkel, villamosok vesztegeltek, autók dudáltak, ismeretlenek ölelkeztek hosszú órákon keresztül. A futball közösségformáló erejét mi, magyarok csak messziről tapasztaltuk meg évtizedeken át. Irigykedve néztünk más nemzetekre, ahol akadt valamirevaló fociélmény, de most végre mi is átérezhetjük ezt a fajta mámort.

Mámoros érzésekről a szövetségi kapitány, Bernd Storck is beszélt, amikor német újságírók faggatták.


– Minden pont olyan, mint egy álom, és nekünk már négy van. Ha valaki ezt mondja nekem a torna előtt, nem hiszem el – idézte Storckot az MTI. A kapitány 23 fős keretét kiegyensúlyozottnak nevezte és megjegyezte, minden egyes játékosa megérdemli, hogy ott legyen a kontinensviadalon és lehetőséghez jusson. Szerinte Magyarországon a „múlt árnyéka hatalmas”, de meg kell adni a lehetőséget a mostani generációnak, mert kiérdemelte ezt.

Storck hétfőn kezdi meg játékosaival a felkészülést a szerdai, portugálok elleni utolsó csoportmeccsre, ezért megengedte, hogy a vasárnapot a családjuk körében töltsék a játékosai.
A 44 év után ismét Eb-résztvevő magyar válogatott matematikailag még nem jutott tovább, de négy pontjával vezeti az F csoportot a második forduló után, és harmadiknál rosszabb már nem lehet a kvartettben. A hat négyesből az első két helyezetten túl a négy legjobb harmadik is a nyolcaddöntőbe jut.

Büntet minket az UEFA

Az UEFA vizsgálatot indított a magyar szurkolók marseille-i rendbontása ügyében a mieink táborában meggyújtott görögtüzek, valamint a pályára bedobott tárgyak miatt. Az UEFA fegyelmi bizottsága kedden hoz ítéletet az ügyben.

Tabella

 1. Magyarország 4 pont
 2. Izland 2 pont
 3. Portugália 2 pont
 4. Ausztria 1 pont

 

Szurkolók ünnepelve vonulnak a fővárosi Erzsébet körúton a Wesselényi utca közelében, 2016.06.18 ( Fotó: Csudai Sándor)

Szurkolók ünnepelve vonulnak a fővárosi Erzsébet körúton a Wesselényi utca közelében, 2016.06.18 ( Fotó: Csudai Sándor)

Szurkolók ünnepelve vonulnak a Nyugati-pályaudvarnál, 2016.06.18 ( Fotó: Csudai Sándor)

Szurkolók ünnepelve vonulnak a Nyugati-pályaudvarnál, 2016.06.18 ( Fotó: Csudai Sándor)

Marseille, 2016. június 18. A magyar válogatott tagjai éneklik a Himnuszt a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjában játszott Magyarország - Izland mérkőzés előtt a marseille-i Velodrome Stadionban 2016. június 18-án. (MTI/EPA/Ali Haider)

Marseille, 2016. június 18.
A magyar válogatott tagjai éneklik a Himnuszt a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjában játszott Magyarország – Izland mérkőzés előtt a marseille-i Velodrome Stadionban 2016. június 18-án. (MTI/EPA/Ali Haider)

Marseille, 2016. június 18. Priskin Tamás (b) és az izlandi Kári Árnason a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjában játszott Magyarország - Izland mérkőzésen a marseille-i Velodrome Stadionban 2016. június 18-án. (MTI/EPA/Ali Haider)

Marseille, 2016. június 18.
Priskin Tamás (b) és az izlandi Kári Árnason a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjában játszott Magyarország – Izland mérkőzésen a marseille-i Velodrome Stadionban 2016. június 18-án. (MTI/EPA/Ali Haider)

Marseille, 2016. június 18. Dzsudzsák Balázs csapatkapitány a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjában játszott Magyarország - Izland mérkőzés után a marseille-i Velodrome Stadionban 2016. június 18-án. A találkozó 1-1-es döntetlennel zárult. (MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo)

Marseille, 2016. június 18.
Dzsudzsák Balázs csapatkapitány a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjában játszott Magyarország – Izland mérkőzés után a marseille-i Velodrome Stadionban 2016. június 18-án. A találkozó 1-1-es döntetlennel zárult. (MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo)

Kapcsolódó Cikkek

 • Szoboszlainak ideális lenne a Napoli

  Szoboszlainak ideális lenne a Napoli

  Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint a napokban az osztrák bajnokság legjobb játékosának választott Szoboszlai Dominik valamelyik nagy olasz klubbal járna a legjobban.

 • Visszatér a régi idők focija Budafokra?

  Visszatér a régi idők focija Budafokra?

  Vajon újra kitör a fociláz Budafokon? Most, hogy 74 év után visszatért az élvonalba a csapat, amelyben olyan nagyságok szerepeltek, mint Zakariás József, az Aranycsapat balfedezete vagy Esterházy Márton, a Honvéd egykori válogatott futballistája.