2020. augusztus 11., kedd
Zsuzsanna, Tiborc

Sport

Apa, kezdődik – indul az Európa-bajnokság!

Ma este 21 órakor a házigazda francia és a román válogatott mérkőzésével megkezdődik a 15. labdarúgó Európa-bajnokság, amelyen 44 év elteltével szerepelhet ismét a magyar csapat.

A mostani Eb, amelyet tíz városban rendeznek meg, több szempontból is különleges lesz, ugyanis 16-ról 24 csapatosra bővítették a mezőnyt, illetve a kontinensviadalok történetében először alkalmazzák a gólvonal-technológiát.


Bernd Storck, a magyar válogatott szövetségi kapitánya nem fogalmazott meg konkrét célkitűzést, csupán azt mondta, hogy azt szeretné, ha csapata méltóképpen képviselné az országot, illetve bebizonyítaná, hogy 44 esztendő után ismét helye van az Európa-bajnokságon.

A hat kvartettből az első két helyezett mellett a négy legjobb harmadik jut a nyolcaddöntőbe. A játékvezetői keretnek is van magyar tagja Kassai Viktor révén. A korábban olimpiai és Bajnokok Ligája-döntőt is vezetett bírót ráadásul az a megtiszteltetés érte, hogy rögtön a nyitómeccsen ő fújhatja a sípot.


A torna egyik nagy favoritja a házigazda francia válogatott, amely a legutóbbi két hazai rendezésű eseményen, az 1984-es Európa- és az 1998-as világbajnokságon aranyérmes lett. A világbajnok németek szintén az esélyesek közé tartoznak, már csak azért is, mivel a 2006-os vb óta valamennyi nagy tornán legalább a legjobb négyig jutottak. Ugyanakkor Eb-t legutóbb húsz éve nyertek.

A címvédő spanyolokat sem szabad leírni, noha a négy évvel ezelőtti diadaluk óta már közel sem olyan verhetetlen a csapatuk, mint amelyik egymás után nyert két Eb-t és egy vb-t. Mindenesetre a kontinensviadalok történetében övék az egyetlen címvédés, így értelemszerűen a triplázás is egyedülálló bravúr lenne. A németek és a spanyolok holtversenyben rekorderek három végső sikerükkel.

A két – talán nem is annyira – titkos favorit Anglia és Belgium. Előbbi az egész selejtezősorozatban egyedüliként százszázalékos teljesítménnyel harcolta ki a részvételét.

A döntőt – akárcsak a pénteki megnyitót, a francia–román meccset, amelyen Kassai Viktor lesz a játékvezető – Saint-Denis-ben rendezik július 10-én.

Budapest, 2014. november 14. Gera Zoltán (b) örül góljának csapattársa, Dzsudzsák Balázs mellett a labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjének F csoportjában vívott Magyarország - Finnország találkozón a fővárosi Groupama Arénában 2014. november 14-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

Szeretnénk ilyen gólörömöt látni az Eb-n is Gera Zoltántól (lent) és Dzsudzsák Balázstól
MTI Fotó: Illyés Tibor

 

7,6 kiló tömör gyönyör

Az Henri Delaunay Kupát emelhetik magasba a győztesek a július 10-i döntő után. A trófeát a londoni Asprey ékszerészet készítette 30 700 euróért. A korábbi aranyérmesek az 1960-as, első Eb óta mindig ugyanazt a kupát emelhették a magasba. Az új serleg (amelyet nyolc évvel ezelőtt készítettek) nagyon hasonlít elődjére, igazán csak a mérete változott. Az új kupa magassága 60 centiméter, tömege 7,6 kilogramm.

A kupa névadója, Henri Delaunay a francia szövetség titkára volt, ő javasolta az Eb megrendezését. Ötletét már 1927-ben megfogalmazta, az érdemi előkészületek azonban csak 1954-ben kezdődtek el.

Aug. 28, 2012 - Kiev, Ukraine - August 28,2012. Kiev,Ukraine.UEFA President Michel Platini has thanked Ukrainian President Viktor Yanukovych for successful holding of Euro 2012...Pictured: a copy of The Henri Delaunay Trophy (European Cup)given to Ukraine's President Yanukovych for the successful holding of Euro 2012, Image: 140815124, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives

Top 5 érdekesség

– Az Eb legidősebb játékosa a magyar kapus, Király Gábor, aki 40 éves, 2 hónapos és 9 napos lesz a nyitónapon.
– A Liverpool és a Juventus adja a klubok közül a legtöbb labdarúgót az Eb-re, egyaránt 12-12 játékossal.
– Az angol első-, másod-, harmad- és negyedosztályból érkezik a legtöbb, 139 futballista az Eb-re. Ez több mint kétszerese a német Bundesliga 1-ből és 2-ből érkezőknek (65).
– Az Eb góliátja a románok 203 centis kapusa, Costel Pantilimon. A legkisebb az olasz Lorenzo Insigne, aki csak 163 centiméter.
– Az Eb legnehezebb csapata a német, a Nationalelf átlagsúlya 80,6 kilogramm.

Kapcsolódó Cikkek