2020. március 28., szombat
Gedeon, Johanna

Extra

Apáti Bence: Valójában szexi szakmánk van

A TV2 műsorának köszönhetően egy ország megismerte, a nők pedig imádják tökéletes testét. Apáti Bence pedig arra használja ezt a népszerűséget, hogy újra vonzóvá tegye a balett szakmát.

Június 10-19 között rendezik Miskolcon a Bartók Plusz Operafesztivált, amelynek második napján, június 11-én kerül sor a Bartók maratonra. Ez egy különleges kezdeményezés, ahol Apáti Bence balett-táncos is fellép. Bencét nem csak a színpadról, de a tévéből is ismerhetik az olvasók. Ő ugyanis a Kismenők című TV2-es műsor egyik zsűritagja. Bence azonban balettművészként is kiteljesedik, a Bartók-maratonon “A fából faragott királyfi” címszerepét is ő viszi. Az operafesztiválra komolyan készül.


Apáti bence, Kismenők, TV2 sajtáj (Fotó: Máté Krisztián)

Apáti bence  (Fotó: Máté Krisztián)

– Minden nap balettgyakorlaton veszek részt, valamint konditerembe járok, és igyekszem elmélyülni a fabáb szerepében, mind fizikailag, mind művészileg – mondta a Lokálnak Apáti Bence, aki szeretne, ha a közönség még inkább megkedvelné a balettművészetet.
– A balett Magyarországon kétségtelenül nem mostanában éli reneszánszát-legalabbis a sajtóba ritkán kerül be (a mainstream sajtóba) egy-egy új premierről szóló kritika, vagy egy-egy balettművész teljesítménye. 40 évvel ezelőtt ezrek felvételiztek a “balett intézetbe” köszönhetően talán annak, hogy mindenki tudta, ki az a Dózsa, Keveházi, Róna , Fülöp, Havas. Vonzó szakma volt. Szexi szakma. Ezt a médiajelenlétet kell visszahoznunk, hogy újra ugyanazt az elismertséget megkaphassuk, mi balettművészek, mint régen – tette hozzá Bence, akit sokan igazi macsónak tartanak, a táncos ezt azonban nem bánja, szerinte szükség van férfias férfiakra.
– A macsó szó mostanában inkább pejoratív jelentéstartalommal kezd beszennyeződni az elmúlt évek ideológiai -gendervitái- miatt. De utolsó szamurájként én mégis azt vallom, hogy igenis szükség van férfias Férfiakra, ahogy szükség van nőies nőkre is. Igyekszem mindig empatikus, érzékeny, de férfias férfiként élni az életem!

apati_bence_foto_gacs_tamas

Apáti Bence Fotó: Gács Tamás

Egész Miskolc Barók-lázban ég majd


Hogy teljes legyen a Bartók-maraton, június 11-én egész Miskolc Bartók-lázban ég majd: a kiskocsmáktól a térzenén át, a játszóházaktól a villamosokig mindenütt Bartók szól, hogy hírét vigye a fesztiválnak. A nap fénypontja a délután 5-kor kezdődő (sajátos „4 az 1-ben”) opera-balett produkció. Apáti Bence macsó férfiassága, Lovas Pál dinamikus kisugárzása, Felméry Lili kislányos bája és Uhrik Teodóra titokzatos nőiessége valódi kalandot ígér. A Kékszakállú herceg titkait Juditként a Kossuth-díjas Komlósi Ildikó kutatja majd. Egyedülálló koncepció mentén mutatják be itt Bartók Béla három színpadi művét. „A fából faragott királyfi”, „A csodálatos mandarin”, „A kékszakállú herceg vára”, majd ismét – ezúttal újraértelmezett megközelítésben – megint „A fából faragott királyfi” kerül színpadra. A Jégcsarnok tágas terét a rendezői fantázia amfiteátrum-szerű nézőtérré varázsolta, s a tömör homokfövenyen kerengő balett művészekkel újabb lépést tett, hogy még közelebb hozza az operát a nagyközönséghez. Egy másik kuriózum a legendás magyar tenor, Simándy József születésének 100. évfordulója emlékére rendezett „Kilenc tenor a színpadon!” hangverseny, ahol a világ operairodalmának legszebb tenor áriái hangzanak el.

Kapcsolódó Cikkek