EUR: 345,43 Ft
CHF: 321,17 Ft
2020. augusztus 12., szerda
Klára

Belföld

Bán Teodóra: Budapest a négy évszak fővárosa

Teodora_

Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója

Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a Lokálnak többek között arról mesélt, hogy mivel nyit az idei nyári szezon, miért kerül Shakespeare a fókuszba és hogyan tudunk kiemelkedni a nemzetközi fesztiválmezőnyből.
 

– Mikor és mivel nyit a Margitszigeti Szabadtéri Színpad?


– Június 10-re esik az idei szezon nagy nyitóünnepsége. Ez azért is különleges dátum, mert 1938-ban pont ezen a napon nyitotta meg kapuit a Margitszigeti Szabadtéri Színpad. Az első program a Romantikus klasszikus nevet viseli. Ebben a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Kocsis Zoltán vezetésével lép színpadra, a világhírű zongorista, Yuja Wang közreműködésével. Tavaly több mint 80 ezren látogattak el a programjainkra, remélem, idén sikerül túlszárnyalni ezt az amúgy is szép számot.

kocsis_

Romantikus klasszikus Kocsis Zoltánnal és Yuja Wangal

– A repertoár minden évben igen színes. Mi az év tematikája?


– Négyszáz éve halt meg Shakespeare, és ez igen komoly hatással van az év programjára. A Globe Színház érkezését szeretném kiemelni, a társulat A két veronai nemes című darabot adja elő. A Monte Carlo Balett szintén Veronába kalauzol el minket Rómeó és Júlia történetén keresztül. A Városmajori Szabadtéri Színpadon pedig a világhírű író korába csöppenhetünk a Bereményi Géza könyvéből készült, Shakespeare királynője című előadásban, melynek címszerepét Udvaros Dorottya játssza.

– Sztárokban nem lesz hiány.

– Igyekeztünk minden igénynek megfelelni. Számos új bemutatónk közül kiemelném a Nyári Krisztián Így szerettek ők című könyvsorozatából készülő előadást, melyben híres magyar írók és kedveseik vagy az őket megihlető párkapcsolatok megzenésített illetve verses formában kerülnek bemutatásra Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter, Gryllus Dorka és Simon Kornél főszereplésével és a Kaláka együttes közreműködésével.

A Shakespeare királynője címszerepében Udvaros Dorottya

A Shakespeare királynője címszerepében Udvaros Dorottya

– Idén is nagy hangsúlyt kaptak a komolyzenei programok.

– Verdi Traviata című operájához fantasztikus és izgalmas koncepciót álmodott meg Anger Ferenc. Külön öröm, hogy Miklósa Erika énekli a címszerepet, a világhírű énekesnő ezzel a szereppel debütál a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Szintén Verditől láthatjuk az Otellót is, melyben hazánk egyik legnagyobb büszkesége, Rost Andrea operaénekes énekli Desdemona szerepét. A klasszikus zene és a romantika kedvelőinek szerettünk volna kedvezni a Három tenor a szigeten című operagálával.

– Budapest kulturális élete mennyiben más, mint a többi világvárosé?

– Különleges és egyedi érték az a brand, amit a kultúra tud építeni. A főváros természeti adottságai, a város építészete és elhelyezkedése, gyógyvizek, a jelen nagy fejlesztései és kulturális eseményei, fesztiváljai emelik ki Budapestet a világ fővárosai közül. Ma már a kulturális tartalomért indulnak el, választanak desztinációt az emberek. Jómagam mint Budapest nyári színházai és a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ vezetője ezen elvek mentén kívánom alakítani Budapest imázsát. Budapest a négy évszak fővárosa. Vannak szezonális fővárosok, de a Budapestről kialakítani kívánt üzenetünk, hogy mind a négy évszak meghatározó kulturális fővárosa.

– Mennyiben építenek a külföldi turistákra és mennyiben a vidéken, illetve határon túl élő magyarokra?

– A hazai turizmus is kiemelkedően fontos, Magyarországról félmillió vendég egymillió vendégéjszakát töltött az elmúlt évben a főváros kereskedelmi szálláshelyein. A külföldi küldő országokból a vezető helyeken Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Németország, Olaszország, Spanyolország, Franciaország és Oroszország a sorrend, részükről tavaly közel kilencmillió vendégéjszakával számolhattunk. A jelenlegi felbolydult világhelyzetet tekintve fontosnak tartom, hogy a belföldi turizmusra hangsúlyt fektessünk. Általában a fürdővárosok, illetve a történelmi helyszínek vonzzák a magyarokat. Az én küldetésem az, hogy Budapest irányába invitáljam őket. Erre építettük fel a Belföldi Budapest Kártyánkat, ami ezt a folyamatot kívánja ösztönözni, hiszen az a pénz, amit itthon költ el a vendég, nem csupán kulturális értéket és élményt ad számára, hanem a nemzetgazdaságot is építi.

Kapcsolódó Cikkek