EUR: 326,43 Ft
CHF: 289,39 Ft
2019. május 21., kedd
Konstantin

Egyéb XI.kerület

Bartók és a Folk

Újbuda Önkormányzata Bartók és a Folk címmel nagyszabású rendezvénynyel emlékezett meg a kerület kulturális főutcájának névadójáról, a 135 éve született zenei géniuszról, Bartók Béláról. A Gárdonyi téren megrendezett eseményen népzenei koncert, táncház, flashmob és izgalmas Bartók-kvíz is várta az érdeklődőket.

Újbuda Önkormányzatának támogatásával a B32  Galéria és Kultúrtér valamint az ugyancsak a ke rületben működő Fonó Budai Zeneház Bartók és a  Folk címmel közösen emlékezett meg a magyar zenei géniusz, Bartók Béla születésének 135. évfordulójáról. A Gárdonyi téren megrendezett eseményen  a szervezők Bartók népzenei munkásságát szere – tették volna felvillantani az újbudaiak számára, aki  Kárpát-medencei gyűjtései során csak a Bánátból  400 balladát és dalt mentett meg, nem beszélve a  több száz erdélyi, felvidéki és más magyar lakta területeken végzett gyűjtéseiről. Az izgalmas délutáni programot a fiatal zenészekből álló Bazseva Zenekar koncertje nyitotta meg a  B32 előtt felállított színpadon, akik megalapozva a  jó hangulatot később táncház zenélésbe csaptak  át. A meglepetés sem maradt el, hiszen a közönség  soraiban helyet foglaló Bartók Néptáncegyüttes  tagjainak flashmobja rázta fel a közönséget, akiket  az együttes tagjai Berecz István -a Fölszállott a páva  című televíziós vetélkedő 2012-es szériájának szóló – tánc kategória győztese-, a rendezvény házigazdájának vezetésével közös tánctanulásra és éneklésre  is invitáltak a téren. A népzenei kalandozások után  a kerületi Prima Primissima- díjas Weiner Leó Zeneiskola növendékei vették át a terepet, akik ütős  hangszereikkel igazi térzenét adtak a Gárdonyi tér,  addigra szépszámúra gyarapodott közönségének. A  szabadtéri programokat egy rövid kvíz is színesítette, melynek során a szervezők a közönség Bartókkal  kapcsolatos tudását tették próbára, játékos formában.  A helyesen válaszolók többek között értékes  népzenei CD-kel, könyvekkel, utalványokkal  gazdagodhattak, melyeket Csernus László önkormányzati  képviselő adott át a nyerteseknek számára. Az esemény zárásaként Herczku Ágnes, a közel – múltban Liszt Ferenc- díjjal is kitüntetett művésznő  Pár-ének című műsorát hallgathatta a közönség,  immáron a B32 Színháztermében, aki különleges  utazást kínált a népzene és a komolyzene határán  egyensúlyozva, természetesen a két világot össze – kötő Bartókkal.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahelyet teremt a szerb tulajdonú, papírgyártással foglalkozó Drenik Hungary Kft. nyolcmilliárd forintos gyártási kapacitásnövelő és termékportfólió-bővítő beruházása Szolnokon – jelentette be a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

 • Csak az UVSE tudta megállítani a lányokat

  Csak az UVSE tudta megállítani a lányokat

  A bajnokság második helyét szerezte meg a DUE- Maarsk Graphics női vízilabda csapata, amely egészen a fináléig menetelt, ahol csak a címvédő UVSE együttesének sikerült megállítania Mihók Attila tanítványait.

 • Jól halad az építkezés

  Jól halad az építkezés

  Hónapok óta gőzerővel építik a Bujtosi Uszodát. Tavaly októberben tették le az alapkövet, most pedig már a kiszolgálóblokkok födémbetonozásán dolgoznak.