2020. július 13., hétfő
Jenő

Sport

Benedek Tibor és Gergely István is sportcsillag lett

A háromszoros olimpiai bajnok Benedek Tibor, a magyar férfi vízilabda-válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya, illetve segítője, korábbi csapattársa, a kétszeres ötkarikás aranyérmes Gergely István tenyérlenyomatával bővült pénteken a Hemingway Alapítvány által 1991-ben létrehozott Magyar Sportcsillagok Fala.

Az ünnepi eseményen Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, a Sydney és Peking között sorozatban háromszor győztes válogatott szövetségi kapitány méltatta a két klasszis játékost.


Benedek Tiborról elmondta, amikor 1999-ben nyolchónapos eltiltását követően – amelyet egy sebre használt kenőcs miatt kapott, s eredetileg két évre szólt – egy római telefonfülkéből felhívta őt, csak annyit tudott garantálni a kiváló játékosnak, hogy meghívja a keretbe. A balkezes pólós kiharcolta a csapatba kerülést, s Sydneyben az oroszok elleni döntőben négy góllal hálálta meg a bizalmat.

“Az ezt követő két olimpián tökéletes csapatkapitány volt, olyan problémákat is megoldott, ami nekem már sok lett volna, vagy éppen nem akartam lépni az ügyben”- mondta Kemény Dénes, aki egy “elfeledett” történetben elevenítette fel, hogy az athéni játékokra készülő együttesbe akkor még csak vendégként kapott meghívót a mindössze 16 éves szupertehetség, Varga Dénes, aki az egyik első tréningen Benedekkel közösen készülhetett. “Azt hiszem, jó befektetés volt az a kis oktatás, hiszen négy évvel később Pekingben Dumi meghálálta a bizalmat.” – tette hozzá.


“Nagy megtiszteltetés, örülök, hogy itt lehetek Gergely Pistivel, akivel már három éve dolgozunk a válogatott élén. Hamarosan egy újabb fontos pillanat előtt állunk, hiszen néhány hét és itt a riói olimpia” – mondta Benedek Tibor.

Gergely Istvánról Kemény Dénes elmondta, 1994-ben látta először játszani egy szlovák-magyar ifjúsági Európa-bajnokságon – akkor még szlovák színekben -, majd 2001-ben a fukuokai világbajnokságon, a szlovákok 11-10-es “kiütése” után kereste meg a hálóőrt azzal, hogy ő tudna neki egy “szebb színösszeállítású fürdőköpenyt.”

A szakember hangsúlyozta, sokat járt Mádl Ferenc akkori köztársasági elnöknél a kapus ügyében. Végül 2003-ban, az utolsó pillanatban jött meg a magyar játékengedélye, s rögtön egy Barcelonában szerzett világbajnoki arannyal mutatkozott be.

Kemény Dénes kiemelte, nem sokkal a 2008-es pekingi olimpia előtt, a málagai Európa-bajnokság után – amelyen bronzérmet nyert a válogatott – sokan azt hitték, hogy a kontinensviadalon szereplő együttest viszi magával az ötkarikás játékokra, végül egyetlen helyen változtatott és Nagy Viktor helyére őt nevezte. “Szécsi Zolival a lehető legjobb barátságot alakították ki, s egy kapusnak mindig könnyebb úgy védeni, ha nem azt érzi, hogy a kollégája csak a hibájára vár. Tökéletesen segítették ki egymást, egyszer az elődöntőben, majd a döntőben is. Az eredményt tudjuk.” – mondta Kemény Dénes.

“Tibor minden fontos pillanatnál ott volt a karrierem során, Dénes pedig a válogatottnál. Fantasztikus érzés, hogy most itt ülünk mind a hárman” – mondta Gergely István.

Benedek Tibor és Gergely István kézlenyomata a 168. és a 169. a Sportcsillagok Falán, amelynek nagy része megsérült a Testnevelési Egyetemen tavaly történt tűzesetben, s a helyreállítás után ott kerül majd ki újra.

Kapcsolódó Cikkek