2020. augusztus 06., csütörtök
Berta, Bettina

Egyéb V.kerület VI.kerület VII.kerület VIII.kerület

Bérlővédelmi és otthonfelújítási program indul Józsefvárosban

Józsefváros önkormányzata jelenleg mintegy 3850 hasznosított lakással rendelkezik, de ebből csak 1200 olyan van, amelyben rendezett bérlői jogviszonnyal és hátralék felhalmozása nélkül él a bérlő. Bérlővédelmi és otthonfelújítási programot indít a kerület, amelynek során segíti a bérlőket tartozásaik felszámolásában, a rendesen fizetőknek pedig az otthon felújításában vagy akár megvásárlásában.

Bérlakások, lakás felújítás, bérlők (Fotó: Keresztesi Balázs)

Bérlakások, lakás felújítás, bérlők
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Józsefvárosnak jelenleg 1,711 milliárd forinttal tartozik a többi, hátralékos bérlő. Így az önkormányzati lakásokra fordítandó költségek egyharmadát sem fedezik a beszedett lakbérek. Az önkormányzat felelősséggel tartozik a közpénzekért, ezért nem megengedhető, hogy a józsefvárosiak egy része fizesse meg más, nem fizető kerületiek lakhatási költségeit, a lakbér megfizetése ugyanis nem szociális kérdés, hanem a vagyongazdálkodás egyensúlyának és biztonságának feltétele. A szociális kérdés az, hogy a rászoruló bérlő mindezt miből, milyen támogatással tudja kifizetni. A lakástörvény egyértelmű szabályokat határoz meg, miszerint a lakás használatával kapcsolatos költségeket a bérlőnek kell viselnie, ezért – a törvénynek megfelelően – lakbérkorrekciót kell végrehajtani január elsejétől, hiszen Józsefvárosban az átlaglakbér nem éri el a 300 forintot négyzetméterenként, ami nem fedezi a fenntartás, üzemeltetés költségeit. (Ennél az összegnél a piaci bérleti díjak átlagosan mintegy nyolcszor nagyobbak a kerületben.)


Mindezeket a szempontokat és célokat a jelenlegi szabályozással azonban nem lehet maradéktalanul érvényesíteni, ezért a helyzet rendezése érdekében bérlővédelmi és otthonfelújítási programot indít a kerület – jelentette be Kocsis Máté polgármester.  A program kidolgozásával az önkormányzat biztonságos, hosszú távú és méltányos segítséget kíván nyújtani a józsefvárosi bérlőknek, azzal egyidejűleg, hogy megteremti a vagyongazdálkodás egyensúlyát. – A program lényege, hogy támogatási alapot hozunk létre, aki együttműködik az önkormányzattal és betartja a közösségi együttélés szabályait, annak segítséget nyújtunk a korrigált lakbér megfizetéséhez, hogy esetleges anyagi nehézségei miatt ne veszítse el otthonát. A jelenleg tartozó jóhiszemű bérlőknek az önkormányzat segítségként felajánlja azt is, hogy részletfizetési megállapodást köt velük, és amennyiben azt teljesítik, tartozásuk 25 százalékát átvállalja. Amennyiben élnek ezzel a lehetőséggel, összesen 194 millió forintot, tehát átlagosan 106 ezer forintot hagyunk a hátralékkal rendelkező családoknál. Aki viszont nem működik együtt az önkormányzattal, erőszakos lakásfoglaló, lopja a közszolgáltatásokat vagy nem tartja be a társadalmi együttélési szabályait, azzal szemben az önkormányzat megkezdi a kilakoltatási eljárást.

Bérlakások, lakás felújítás, bérlők (Fotó: Keresztesi Balázs)

Bérlakások, lakás felújítás, bérlők
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Az önkormányzat gondol a lakbérüket rendesen megfizetőkre, ezért – a méltányosság elve mentén – a program másik elemeként elindul az otthonfelújítás, melynek részeként azoknak, akik az elmúlt egy évben rendesen fizették a lakbért, a jövő év végéig 500 millió forintot biztosít lakásuk felújítására, pályázat útján. Ez a lehetőség a jövőben is nyitva áll majd azok előtt, akik a megelőző egy évben hátralék nélkül fizették a lakhatási költségeiket, függetlenül attól, hogy ezt önerejükből vagy a támogatási alap segítségével teszik.


Azok számára, akik az új rendszerben nem kívánnak részt venni, 2017. december 31-ig lehetőséget biztosítanak arra, hogy bérelt lakásukat 50–90 százalékos kedvezménnyel megvásárolják.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.