EUR: 344,97 Ft
CHF: 320,90 Ft
2020. augusztus 12., szerda
Klára

Külföld

Brexit következménye: válságülést hívott össze több ország kormánya is

A román elnök, az olasz kormány és az EU alapító országainak külügyminiszterei válságülést hívtak össze a brit választási eredmények után. Mint arról korábban már beszámoltunk, megszerezte a brit EU-tagságról tartott népszavazás voksainak többségét a kilépést pártoló tábor, így véglegessé vált győzelme. Az eredmény kihirdetése után David Cameron brit miniszterelnök bejelentette hogy lemond.

Klaus Iohannis román államfő konzultációra hívta pénteken hivatalába a jegybank kormányzóját, Dacian Ciolos miniszterelnököt és a pártvezetőket, miután a brit népszavazáson a választók az Európai Unióból történő kilépésről döntöttek.  A találkozó után a román miniszterelnök is tanácskozni fog helyetteseivel és a román diplomácia vezetőjével a kialakult helyzetről.


Klaus Iohannis

Klaus Iohannis

Válságülést tartott az olasz kormány pénteken, Matteo Renzi olasz miniszterelnök vezetésével a kabinet Nagy Britannia európai uniós kilépéséről egyeztetett. Az olasz EU-államtitkár rémálomnak nevezte a Brexitet.  A válságtanácskozáson többek között Paolo Gentiloni külügyminiszter, Pier Carlo Padoan pénzügyminiszter, valamint Ignazio Visco, az olasz jegybank elnöke vett részt. A brit népszavazás eredménye miatt az olasz balközép kormányerő, a Demokrata Párt (PD) pénteki vezetőségi ülését is elhalasztották. Az ülésen Matteo Renzi PD-főtitkári lemondatása szerepelt napirenden.

Matteo Renzi olasz miniszterelnök

Matteo Renzi olasz miniszterelnök

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter tanácskozás céljából szombatra Berlinbe hívta az Európai Unió alapító országainak külügyminisztereit, és ennek témái az “aktuális európai politikai kérdések” lesznek – közölte pénteken minisztériuma.  A dpa hírügynökség már korábban jelentette, hogy Németország, Franciaország, Olaszország és a Benelux-államok külügyminiszterei szombaton tanácskozni fognak a német külügyminisztérium vendégházában, a Villa Borsigban, és ennek témája a brit EU-népszavazás következményei lesznek.


Frank-Walter Steinmeier

Frank-Walter Steinmeier

Az MNB felkészült a helyzetre, fenntartja a pénzügyi stabilitást

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felkészült Nagy-Britannia európai uniós tagságáról tartott népszavazás mindkét kimenetére, így a Brexitre is – mondta Palotai Dániel, az MNB vezető közgazdásza, ügyvezető igazgató.

A magyar jegybankot nem érte felkészületlenül a népszavazás eredménye, az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a pénzügyi piacok reakcióját. Az MNB-nek minden eszköze megvan arra, hogy folyamatosan fenntartsa a pénzügyi stabilitást.

Aggódnak német ágazati vezetők

Markus Kerber, a BDI német iparszövetség vezetője rámutatott arra, hogy a britek döntése nem csak Nagy-Britanniát gyengíti, de károkat okoz az EU-nak és Németországnak is, politikailag és gazdaságilag egyaránt. Thilo Brodtmann, a német ipari szövetség, a VDMA vezetője megkongatta a vészharagot.

Szerinte a britek döntése komoly befolyással lesz a cégekre, mert csökkenti a befektetők bizalmát Európában, és visszaesik a német gépipari export Nagy-Britanniába. Szavai szerint az exportorientált cégekre nézve “horrorisztikus forgatókönyv” Európa feldarabolódása. Anton Börner a német kül- és nagykereskedelmi vállalatok szövetségének (BGA) elnöke úgy vélte, hogy a Brexit “katasztrofális” Nagy-Britanniára, Európára és Németországra nézve.

Kapcsolódó Cikkek