EUR: 345,11 Ft
CHF: 320,54 Ft
2020. augusztus 12., szerda
Klára

Belföld

Demján szerint lopni készült Spéder

Először beszélt nyilvánosan Demján Sándor arról, hogy a miniszterelnöknek írt levelében miért nevezte parazitának Spéder Zoltánt, akinél a napokban házkutatást is tartottak. Demján szerint az Index-tulajdonos Spéder 100 milliárd forintot készült lenyúlni a takarékszövetkezetektől, 130 ezer családot megkárosítva ezzel.

Demján Sándor (Fotó: MTI)

Demján Sándor (Fotó: MTI)

A lopás, az lopás – így összegezte Demján Sándor tegnap egy sajtótájékoztatón Spéder Zoltán (kis képünkön) mesterkedését a takarékszövetkezetek környékén. Azt állította, hogy az Orbán Viktornak írt május végi levelével sikerült megakadályozni, hogy az Indexet is tulajdonló Spéder és a hozzá köthető konzorcium csendben kisemmizzen 130 ezer családot. – Előre megtervezett, bűnszövetkezetre hasonlító rendszer épült ki, amelynek egyetlen célja az extra gazdagodás volt – állította a milliárdos. Demján szerint Spéderék terve az volt, hogy az FHB


Hívatlan vendégek Spédernél

Nyolc órán át vizsgálódott a Készenléti Rendőrség Spéder Zoltán budai házában – írta a Figyelő. Az intézkedés azzal lehet összefüggésben, hogy a Spéder vezette FHB ellen csalás miatt nyomozás indult. Eközben adóvizsgálat is zajlik az Indexet is kiadó CEMP csoportnál, amely szintén Spéder érdekeltsége. A hírek szerint a portál egy elővásárlási opció miatt hamarosan Simicska Lajosé lehet, akinek így évek óta befolyása lehetett a működésre.

bankon keresztül – Spéder ebben résztulajdonos és elnök is egyben – beveszik magukat a takarékszövetkezetek közé, az ezeket összefogó integrációban pedig irányító szerepet szereznek. Ez be is következett, az FHB ugyanis addig trükközött, amíg a takarékszövetkezeteket utasító bankban, a Takarékbankban többségi befolyást nem szereztek. A milliárdos úgy véli, Spéder ezzel kvázi ráült a takarékok 1000 milliárd forintos vagyonára, sőt azt is kötelezővé tették, hogy a szövetkezetek a pénzüket kizárólag itt tarthassák. A forrásokból azonban Spéder nem a takarékokat gyarapította, hanem az általa irányított FHB veszteségeit finanszírozta. Első körben 30 milliárd forinttal könnyítették meg a szövetkezeti kasszát, legutóbb pedig 80–100 milliárd forint lefölözésére készültek. Demjánnál mint az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnökénél emiatt telt be a pohár, és kereste meg Orbán Viktort. A miniszterelnök hétfőn egyeztetett is az üzletemberrel, ahol megállapodtak a takarékszövetkezeti rendszer felülvizsgálatában, egy kormánybiztos vezetésével. – Ebben a gyalázatos ügyben fejek fognak hullani – vélekedett Demján. Erre minden esély megvan, úgy néz ki, valakik három éven keresztül félretájékoztatták Orbán Viktort a Spéder vezette takarékszövetkezetek működéséről. Az erről szóló jelentésekbe ugyanis csak a Takarékbank pénzügyi mutatói – amelyeket mesterségesen javítottak fel – kerültek be, az nem, hogy 2013 óta 12 milliárd forint tűnt el a szektor nyereségéből.

Cáfol a Takarékbank


A Takarékbank Zrt. a leghatározottabban visszautasítja és tételesen cáfolja Demján Sándor újabb vádaskodásait – írta közleményében a pénzintézet. Szerintük Demján állításaival szemben nem az elmúlt időszakban történt lopás a szektorban, hanem a takarékszövetkezeti integrációt megelőzően. Úgy vélik, a takarékszektor veszteséges működéséről szóló információk sem igazak, mivel az adózás előtti eredmény meghaladta a 3 milliárd forintot.

Budapest, 2014. november 14. Mórocz Adrienn színművész, bábos, táncművész átveszi a Junior Prima Magyar színház- és filmművészet kategóriájának díját Spéder Zoltántól, az FHB Jelzálogbank Nyrt. izgatóságának elnökétől a Budapest Music Centerben rendezett díjátadó ünnepségen 2014. november 14-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Budapest, 2014. november 14.
Mórocz Adrienn színművész, bábos, táncművész átveszi a Junior Prima Magyar színház- és filmművészet kategóriájának díját Spéder Zoltántól, az FHB Jelzálogbank Nyrt. izgatóságának elnökétől a Budapest Music Centerben rendezett díjátadó ünnepségen 2014. november 14-én.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

Kapcsolódó Cikkek