2019. május 19., vasárnap
Ivó, Milán

Egyéb IV.kerület

Díszpolgár lett az újpesti színész

Az 1956-os forradalom során elhunyt bajtársainak ajánlotta a most megkapott Budapest díszpolgára címet Dózsa László színművész, az Újpesti Színház művészeti vezetője és főrendezője.

Budapest, 2016. június 17. Tarlós István főpolgármester (j) díszpolgári címet ad át Dózsa László színművésznek, rendezőnek a Városháza díszteremében tartott ünnepi közgyűlésen 2016. június 17-én. Mellettük Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Tarlós István főpolgármester adta át a díszpolgári címet Dózsa László színművésznek (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Dózsa László az 1956-os forradalomban elhunyt. Legalábbis a korabeli karton szerint – ennek köszönheti az életét. Fiatalon, 14 évesen a Szövetség utca és a Rákóczi út kereszteződésénél harcoló, az akkori Divatcsarnokot védő csoport tagja lett, ám 1956. november 5-én elfogták és társaival együtt az utcán kivégzőosztag elé állították. A csoport minden tagja meghalt, kivéve őt. Előbb a Szövetség utcai kórházba, majd a Mosonyi úti rabkórházba szállították. Kihallgatása során többször fejbe rúgták, melynek következtében a klinikai halál állapotába került. A Fiumei úti temetőben egy tömegsírba temették, de a sírásó észrevette, hogy mozog és megmentette attól, hogy élve eltemessék. Életét a Szabolcs utcai kórházban nyolcórás műtéttel mentették meg. Koponyáját fémlemezzel foltozták ki, amit azóta is visel. A megtorlások során nem találták meg, mivel a nyilvántartásban kartonján az szerepelt, hogy meghalt és eltemették.


A forradalom után volt postai segédmunkás, majd jelentkezett a Rózsahegyi Kálmán és felesége vezette színiiskolába, ám az asszony meghalt, a tanulók nevét pedig leadták a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, de csak őt vették fel a névjegyzékben szereplők közül. Csakhogy ekkor még nem volt érettségije, amit a Balettintézet levelező szakán szerzett meg. Később játszott a Csokonai Nemzeti Színházban, a Madách Színházban, a Népszínházban, a Nemzeti Színházban is.
– Ezen a napon 1956-os bajtársaimra emlékszem. Azokkal szeretném megosztani a kitüntetést, akik Budapestért áldozták drága életüket – mondta a díjátadás utáni beszédében Dózsa László.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csak az UVSE tudta megállítani a lányokat

  Csak az UVSE tudta megállítani a lányokat

  A bajnokság második helyét szerezte meg a DUE- Maarsk Graphics női vízilabda csapata, amely egészen a fináléig menetelt, ahol csak a címvédő UVSE együttesének sikerült megállítania Mihók Attila tanítványait.

 • Jól halad az építkezés

  Jól halad az építkezés

  Hónapok óta gőzerővel építik a Bujtosi Uszodát. Tavaly októberben tették le az alapkövet, most pedig már a kiszolgálóblokkok födémbetonozásán dolgoznak.

 • Rendbe tették a Rómait

  Rendbe tették a Rómait

  A Közösségi és Turisztikai Egyesület a Római-partért szervezésében második alkalommal tartottak nagytakarítást a Római-parton.

 • Családbarát Józsefvárost!

  Családbarát Józsefvárost!

  Gyermek- és családbarát városrészt szeretne létrehozni az önkormányzat Józsefvárosban. A kerületvezetés eddig is sokat tett a közbiztonság növelése, a környezet alakítása, az egészségügy és az oktatás-nevelés támogatása érdekében.