2020. augusztus 03., hétfő
Hermina

Extra

Döntött a bíróság a Led Zeppelin plágiumperében

A Led Zeppelin együttes Stairway to Heaven című számában hallható zenei futam jelentősen különbözik a Spirit együttes Taurus című hangszeres szerzeményétől – mondta ki egy Los Angeles-i bíróság esküdtszéke csütörtökön, elutasítva az egykori amerikai zenekar néhai gitárosa jogi képviselőjének a világhírű brit banda ellen benyújtott keresetét.

Az esküdtszék döntése a Led Zeppelin győzelmét jelenti az Los Angelesben egy hete folyó perben, amelyben a néhai gitáros, Randy Wolfe vagyonának kezelője nyújtott be annak megállapítására, hogy a rocktörténelem egyik legnagyobb balladájának nyitódallamát szerzői az egykori Spirit együttes 1968-as Taurus című hangszeres szerzeményéről másolták-e.


Randy Wolfe 1966-67-ben írta a Taurus című számot, évekkel a Led Zeppelin 1971-ben bemutatott Stairway to Heaven című dala előtt. A felperesek azt akarták elérni, hogy Wolfe-ot társszerzőjeként ismerjék el, és fizessenek az elmaradt szerzői jogdíjért és kompenzációként 40 millió dollárt (11,2 milliárd forintot).

A polgári jogi perben a bíróság meghallgatta a brit banda énekesét, Robert Plantot és gitárosát, Jimmy Page-et is, akik azzal érveltek, hogy a gitáraláfestés egy közismert egyszerű zenei futam, és az 1600-as évekre visszamenőleg találni olyan dallamokat, amelyekben felhasználták.


Jimmy Page elismerte ugyan, hogy van egy példánya a Spirit azon lemezéből, amelyen a dal megjelent, ám a dalt nem ismerte, amikor szerzeményét írta. A tárgyaláson ugyan nem játszották le a Taurus című dalt, de mindkét fél számos gitár- és zongorainterpretációt adott elő, igaza bizonyítására.

Francis Malofiy, a vagyonkezelő ügyvédje csalódottságának adott hangot a bírósági döntés miatt. “A valóság az, hogy bizonyítottuk, hogy hozzáfértek a számhoz. Ám ők azt állították, hogy soha nem hallották azt” – mondta. Page és Plant, akik mindvégig részt vettek a tárgyaláson, nem mutattak semmilyen érzelmi reakciót az ítélet kihirdetésekor.

Kapcsolódó Cikkek