EUR: 345,90 Ft
CHF: 321,52 Ft
2020. augusztus 14., péntek
Marcell

Belföld

Drága dolog jóban lenni a világgal

Kilencmilliárd forintnál is többe került az államnak a nagykövetségi épületek bérlése tavaly. A legmélyebben a tokiói konzulátus miatt kellett zsebbe nyúlni, amelyért 28-szor annyit csengettek ki, mint  a legolcsóbb magyar külképviseletért.

Valamivel több mint 9,1 milliárd forintot fizetett ki összesen a magyar állam a diplomáciai képviseletei után 2015-ben – közölte a Lokál megkeresésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM). Magyar nagykövetségből az előző évben 78-at tartottak nyilván, vagyis egy-egy konzulátus után átlagosan 117 millió forintot számítottak fel a fogadó országok. Ebbe nemcsak a nagykövetségi épületek bérlését kell beleérteni, hanem a különböző szolgálati lakások és rezidenciák díjait is. Ezeket kilistázva az derül ki, hogy a KKM összesen 821 bérleti szerződést kötött külképviseletei tevékenységének ellátására. Vagyis nem ritka, hogy országonként 10 különböző ingatlant is bérel Magyarország.


Ilyen például Japán, ahol a konzulátuson kívül 8 szolgálati lakásért és egy vendégszobáért fizet a tárca. A tokiói magyar jelenlét bekerülése így éves szinten meghaladja a 235 millió forintot. Ennél magasabb áron sehol sem ápolja a kapcsolatokat a magyar állam. A japánokkal való jó viszony fenntartásának költsége különösen szembetűnő, ha a legolcsóbb desztinációval vetjük össze: a lettországi Rigában alig 8 millió forintért állomásoznak a hazai diplomaták. A két helyszín között 28-szoros eltérés van.

A KKM válaszaiból azt is megtudtuk, hogy a nagykövetségi épületek kiválasztásánál elsődlegesen a biztonság és a funkcionalitás számít, de az országimázs építésének szempontja is legalább ilyen súllyal esik latba. – A költséghatékonyságra ugyanígy odafigyelünk – írták.


Az 2010-es kormányváltás óta egyébként mindössze öt új nagykövetséggel bővült a magyar diplomáciai jelenlét a nagyvilágban: 2013-ban Abujában (Nigéria) és Santiagóban (Chile), 2015-ben pedig Kuala Lumpurban (Malajzia), Quitóban (Ecuador) és Ulánbátorban (Mongólia) adtak át külképviseleteket.

Kapcsolódó Cikkek