EUR: 345,74 Ft
CHF: 319,93 Ft
2020. augusztus 07., péntek
Ibolya

Belföld

Dunapest: Fesztivál a vízen!

Szavakat megjelenítő vízesés, tematikus séták, utcaszínház, koncertek – a június 16-19. tartó kulturális fesztivál célja a Dunára irányítani a figyelmet. 

Jávor Dániel, Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Kulcsár Andrea. Dunafest sajtótájékoztató 2016.06.09 ( Fotó: Csudai Sándor ) A Duna kulturális, funkcionális és közösségi szerepének középpontba állításával kulturális fesztivál valósul meg június 16-19.

Jávor Dániel, Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Kulcsár Andrea. Dunafest sajtótájékoztató 2016.06.09 ( Fotó: Csudai Sándor )

A Duna kulturális, funkcionális és közösségi szerepének középpontba állításával művészeti és urbanisztikai fesztivál lesz június közepén, Budapesten: a dunai helyszíneken többségében ingyenes zenei, színházi, filmes, képzőművészeti, irodalmi, urbanisztikai, közösségi, családi és sportprogramokat szerveznek Budapest Főváros Önkormányzatával összefogásban. A június 16-19 között megrendezett fesztivál sajtótájékoztatóján Budapest főpolgármester-helyettese, Szalay-Bobrovniczky Alexandra mesélt arról, hogy mi hívta életre ezt a rendezvény.


Szalay-Bobrovniczky Alexandra, humán főpolgármester-helyettes. Dunafest sajtótájékoztató 2016.06.09 ( Fotó: Csudai Sándor ) A Duna kulturális, funkcionális és közösségi szerepének középpontba állításával kulturális fesztivál valósul meg június 16-19.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra, humán főpolgármester-helyettes. Dunafest sajtótájékoztató 2016.06.09 ( Fotó: Csudai Sándor )

– Nagyon sokat beszélünk arról, hogy mennyire jó, hogy van nekünk a Duna, de igazából nem jutottunk még el odáig, hogy ezt a fantasztikus erőforrásunkat jobban kihasználjunk. Terveink szerint  most az aktív cselekvést szeretnénk a központba állítani, vagyis erősebben rá akarjuk terelni a figyelmet a folyóra, hiszen a fesztivál helyszínei és tematikája valamilyen formában köthetőek lesznek a Dunához. Fontos kiemelni, hogy ez egy olyan rendezvény lesz, amin a Fővárosi Önkormányzat nem csak támogatóként lesz jelen, hanem aktív szervezője, szerves együttműködője is lesz az eseményeknek, ami a programok tekintetében is meg fog nyilvánulni. Rengeteg olyan fővárosi cég képviselteti majd magát, melyek mind a felnőttek, mind a gyerekek számárra is izgalmas tartalommal fognak szolgálni -mesélte a humán főpolgármester-helyettes.

A négynapos esemény tizenegy úszó és vízparti helyszínén összesen hetven művészeti és urbanisztikai programot szervez a Kultúrkombinát Kft. Budapest Főváros Önkormányzatával és a BVA-val összefogásban. A rendezők szándéka, hogy fontos kortárs alkotókat mutassanak be és új együttműködéseket indítsanak el, miközben a Dunára és a városlakók folyóval való kapcsolatára irányítják a figyelmet: a koncertek, színházi előadások, képzőművészeti bemutatók, irodalmi felolvasások, filmvetítések mellett az amatőr hajóépítő workshoptól kezdve, a város és víz kapcsolatát feszegető szakmai beszélgetésen át a Dunát és a kapcsolódó városrészeket felfedező tematikus városi sétákig terjed a fesztivál urbanisztikai vetülete. Az esemény főszervezője, Kulcsár Andrea további részleteket árult a fesztivál szellemiségéről.


Kulcsár Andrea, az esemény főszervezője. Dunafest sajtótájékoztató 2016.06.09 ( Fotó: Csudai Sándor ) A Duna kulturális, funkcionális és közösségi szerepének középpontba állításával kulturális fesztivál valósul meg június 16-19.

Kulcsár Andrea, az esemény főszervezője. Dunafest sajtótájékoztató 2016.06.09 ( Fotó: Csudai Sándor )

– Olyan programlistát sikerült létrehoznunk, ami a fővárosi kulturális élet sokszínűségét hivatott bemutatni. Ezen kívül kicsit kitekintünk a Duna külföldi régióira is, ugyanis művészek érkeznek többek között Németországból és Romániából is. Az igényes és szórakoztató programok mellett célunk, hogy elfoglaljuk a Dunát és újraértelmezzük a város és a folyó kapcsolatát. Az egyik legnemzetközibb folyó a világon, hiszen 10 országot szel át és számos világváros épült a partjára. Véleményem szerint nem csak Pestet és Budát, de Európát is összeköti, szimbolikusan megteremtve a párbeszédet a partján fekvő országok között, és reméljük, hogy a következő években még szorosabbá tudjuk fűzni a kapcsolatot- mesélte.

Könnyűzene, filmek, színház, vizes installáció

Julius_Popp_bit_fall_2k

A filmvetítések, felolvasások és utcaszínházi előadások mellett különlegesnek és nagyon látványosnak ígérkezik a német Julius Popp szöveget formáló vízesés installációja, amelynek megnyitója egyben a fesztivál első eseménye is – a Ludwig Múzeum a művészet és a tudomány határait kutató világhírű alkotó nagyszabású, helyspecifikus installációjával csatlakozik a programsorozathoz. A londoni olimpián és a New York-i MoMA kiállításán is bemutatott Bit.Fall című munka egy látványos vízfüggöny: a lehulló vízcseppek folyamatosan változó, „folyékony” szavakat formálnak, amiket egy számítógépes algoritmus választ ki magyar honlapok leggyakrabban előforduló tartalma alapján. Az installáció a fesztivált követő időszakban is látható lesz a Ludwig Múzeum előtti téren.

MIUS3

A könnyűzenei előadók közül fellép többek között az osztrák Dorian Concept Trio, a Mius és Jónás Vera is. A Hangvető szervezésében pedig fesztivál lesz a fesztiválban: nemzetközi Budapest A Cappella Fesztivál a Várkert Bazárban. A hangszer nélküli csoportos éneklésnek színes hagyományai vannak szerte a világban, és a Hangvető célja, hogy a legszebb, elsősorban többszólamú énekes hagyományokat megismertesse a magyar közönséggel és különleges kulturális eseményként a külföldi turistákkal is. A Várkert Öntőház Udvarát három napig zengik be a finn, grúz, svéd, zimbabwei, bolgár és magyar dallamok.

Kenuépítés, tematikus séták és beszélgetések

A Duna nemcsak helyszíne, de témája is a fesztiválnak: a folyóval kapcsolatos közösségi programok célja, hogy a városlakók újra felfedezzék a folyót, szervezett sétákon, beszélgetéseken, vagy akár futás közben. A BUPAP sétáján például Dunajcsik Mátyás író, költő mutatja meg, hol volt a város világítótornya és az egykori hajóhidak a Dunán, a Design Terminál City of Design sorozatának részeként pedig egy hajón lesz a város és víz kapcsolatát körüljáró beszélgetés. Sőt, a pesterzsébeti, gyönyörűen felújított Hullám Csónakháznál a TECHNIKA1 Nyitott Műhely és az Amatőr Hajóépítők Közössége tart közös hajóépítő workshopot: az itt, a résztvevők által készített hajók haza is vihetőek. De sportolni magán a fesztiválon is lesz lehetőség: a SUHANJ! mozgásukban vagy látásukban korlátozottakkal együtt szervez rövidebb közösségi futást, a Kvázibárki futóközösség pedig „gerilla” félmaratonnal és maratonnal készül a Duna mentén.

a Capella fesztivál általános

A szervezők természetesen a családokra is gondoltak: többségében a Kopaszi-gáton, a BVA Öbölben készülnek sok gyerekprogrammal, például művészeti és kézműves foglalkozásokkal, ügyességi játékokkal és Rutkai Bori Bandájával.

Kapcsolódó Cikkek