EUR: 344,12 Ft
CHF: 319,17 Ft
2020. augusztus 04., kedd
Domonkos, Dominika

Belföld

Dunaújváros: fideszes győzelem, MSZP-s bukás

 Lassingleitner Fruzsina, a Fidesz jelöltje nyerte az időközi önkormányzati választást Dunaújvárosban. A Lokál által megkérdezett elemzők szerint ez a kormányoldal sikere mellett az MSZP bukását is jelenti. Tóbiás József elnök lemondásra szólította fel a városi szervezet vezetését.

– A voksolás nemcsak a kormánypárt győzelmét hozta, hanem a szocialisták bukását is – így értékelt a Lokálnak Nagy Attila Tibor. A Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa szerint a kudarc Tóbiás József MSZP-elnök vállát nyomja, aki nem volt hajlandó összeborulni a Demokratikus Koalícióval. – Tévesen mérte fel a helyzetet, túlértékelte a helyi erejüket, ez a hiba pedig Tóbiás esélyeit is rontja a pártelnökségért folytatott küzdelemben – húzta alá. Hozzátette: Tóbiás ahelyett, hogy vállalná a felelősséget, most inkorrekt módon a helyi szervezetre mutogat.


Lassingleitner Fruzsina-duol

Kiszelly Zoltán politológus szerint a Fidesz sikere azért is okozhat külön örömöt a kormányoldalon, mert egy hagyományosan baloldali terepen sikerült győzniük. Azt ugyanakkor vitatja, hogy egy baloldali összefogás automatikusan baloldali sikert eredményezett volna. – Ez a következtetés feltételes, mert bár az együttes indulásnak van pozitív üzenete, de eltántoríthatja azokat, akik a tömörülés valamelyik résztvevőjét elutasítják – vélekedett.

Szakértőink véleményét támasztja alá, hogy a vereség után Tóbiás József, az MSZP elnöke távozásra szólította fel a párt dunaújvárosi városi szervezetének elnökét.


– Szervezetileg hibáztunk. Hagytuk, bízva a helyi demokráciában, hogy a dunaújvárosi szervezet önállóan döntsön az indulás feltételeiről. Sajnos ki kell mondjuk, hogy a választók szempontjából rossz döntést hoztak – fogalmazott Tóbiás, aki szerint a tegnapi kudarc tanulsága, hogy az egyéni érdekek nem írhatják felül az állampolgárok érdekeit. Az MSZP elnöke úgy véli, együtt kell működni a demokratikus erőkkel és meg kell teremteni a társadalmi koalíciót. „Mindenütt a legjobb jelöltet kell kiválasztani, nem a helyi elitekre bízva a kiválasztás folyamatát, hanem a társadalmi akaratot tiszteletben tartva.”

Kapcsolódó Cikkek