2020. július 08., szerda
Ellák

Egyéb

Egy ország irigyelte a Lottóházakban élő szerencséseket

Lottóházak a mostani fiatalok talán már nem is tudják, hogy mennyire szerencsések voltak azok, akiknek sikerült lakást nyerniük a lottón. Sokan még ma is azokban a házakban élnek, amelyek egykor igazi luxusotthonoknak számítottak.

Az 1957 márciusában elindult Ötöslottót havonta szervezett tárgysorsjáték kísérte. Természetesen a jutalomsorsolások valódi álomnyereménye a családi ház vagy az öröklakás volt. A budapesti nyereménylakások a 60-as évektől nem véletlenszerűen kiválasztott és a szervező Országos Takarékpénztár által megvásárolt lakások voltak, hanem kimondottan erre a célra épített házak lakásai. A budapesti városkép egyik jellemző elemeként ezek még ma is állnak, többek között a Frankel Leó utcában, a Kárpát utcában, a Margit körúton és a Baross téren. Nevük is utal az eredetükre: Lottóház. A játékszabályok szerint ha a kisorsolt ingatlanokért vagy nyereménytárgyakért bizonyos időn belül nem jelentkezett a nyertes, már nem támaszthatott igényt a nyereményre. A korabeli híradó arról számolt be, hogy a Frankel Leó utcába egyszerre 22 lakó költözött be, és ez akkor már a hetedik ilyen Lottóház volt, az építési költség pedig hétmillió forintra rúgott. Összehasonlításul: egy szelvény 3 forint 30 fillérbe került. Voltak olyan otthonok, amelyeket még finomságokkal is teleraktak: az éléskamrában lógtak a kolbászok és sorakoztak a konzervek. Persze az eltelt évtizedekben is nagy figyelem kísérte a lakásnyerteseket, 2011-ben például még dokumentumfilm is készült róluk Játék a tér címmel. Egy házaspár például egy életre megalapozta jövőjét a nyereménylakással.
– Csodálatos érzés volt, féléves házasok voltunk akkor! Hajnaltól egy szalag mellett dolgoztam és amikor hazaértem, a feleségem sírva jött elém, hogy megnyertük a lakást. Megnéztük az épületet, akkor még csak a harmadik emelet betonváza volt kész, és úgy voltunk vele, hogy ha már van lakás, akkor legyen gyerek is. 1964 márciusában adták át a házat és áprilisban született meg a gyerekünk. Ő volt az első lottházas baba! –büszkélkedett a férfi, aki feleségével azóta is ugyanabban a házban él.


Budapest, 1962. augusztus 18. Az új lakók állnak a III. kerület Flórián tér 3-5. sz. alatt felépült negyedik Lottóház előtt. Augusztus 18-án Szohár Ferenc, a Sportfogadási és Lottóigazgatóság igazgatója átadta a 43 nyertesnek az 1-2-3 szobás lakások kulcsait. Az épületet díszítő felirat szövege: Üdvözöljük a 4. Lottóház lakóit. MTI Fotó: Lajos György

Budapest, 1962. augusztus 18.
Az új lakók állnak a III. kerület Flórián tér 3-5. sz. alatt felépült negyedik Lottóház előtt.  Az épületet díszítő felirat szövege: Üdvözöljük a 4. Lottóház lakóit.
MTI Fotó: Lajos György

Kapcsolódó Cikkek