EUR: 321,67 Ft
CHF: 285,14 Ft
2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Külföld

Elhunyt Bill Cunningham legendás New York-i divatfotós

Elhunyt Bill Cunningham, a The New York Times divatfotósa, akinek legendás védjegyévé vált, hogy New York utcáin fotózta az új divattrendeket.

Cunningham 87 esztendős korában, szombaton halt meg, miután stroke-ot kapott és kórházba szállították.


Csaknem negyven évig dolgozott a The New York Times-nak, amely halálhírét megerősítve “a divat elhivatott krónikásaként” és “hihetetlen kulturális antropológuskén” méltatta.

“Emlékezni fogunk az élő, élettel teli New Yorkra, amelyet képei megörökítettek” – mondta Bill de Blasio, New York polgármestere.


Cunningham 19 évesen érkezett a metropoliszba, ahol előbb kalaposként dolgozott, majd ezt követően kezdett divatról írni és vált divatfotóssá.

Jellegzetes kék zakójában, kerékpárral járta New York utcáit, és úgy tartották róla, hogy páratlan szeme van az új divatirányzatok felfedezéséhez. Fáradhatatlanul készítette képeit az utcákon, és a rangos divatrendezvényeken egyaránt.

Bár szoros kapcsolatban állt a legelegánsabb divatházakkal, visszafogott életet élt. 2010-ig a Carnegie Hall fölötti műteremben lakott, amely tele volt a fotóinak negatívjait tároló szekrényekkel, és csupán egy puritán, egyszemélyes ágya volt. A The New York Times szerint szinte minden nap ugyanabban a kis üzletben fogyasztotta el a reggelijét: kávét, kolbászt, tojást és sajtot. A New York-i látványosságok hivatala “élő látványossággá” nyilvánította.

A magazinoktól munkáiért kapott csekkeket rendre összetépte. Mikor megkérdezték, hogy miért teszi, így válaszolt: ” a pénz a legolcsóbb dolog. A szabadság és a függetlenség a legdrágább”.

“Társaságát a divatvilág leggazdagabb és legbefolyásosabb tagjai keresték, de megmaradt a legkedvesebb, legszerényebb embernek, akit valaha ismertem” – emlékezett rá Arthur Ochs Sulzberger Jr., a The New York Times elnöke.

“Egy legendát veszítettünk el, össze vagyok törve, mert egy barátom távozott” – jelentette ki.

A divatfotósról 2010-ben Richard Press forgatott dokumentumfilmet Bill Cunningham New York címmel, amelyet többek között az Amerikai Rendezők Céhe (DGA) és az Amerikai Producerek Céhe (PGA) is díjára jelölt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Gázrobbanás történt egy lakóházban, többen meghaltak

  Gázrobbanás történt egy lakóházban, többen meghaltak

  Legalább három ember meghalt egy gázrobbanásban, amely egy nyolcemeletes lakóház hatodik emeletén történt szerda este a georgiai főváros, Tbiliszi északi részén – közölte a baleset helyszínén tartózkodó újságírókkal Teimuraz Kupatadze, a belügyminisztérium rendőrjárőrosztályának vezetője.

 • Bizalmat szavazott a brit kormánynak a parlament

  Bizalmat szavazott a brit kormánynak a parlament

  A várakozásoknak megfelelően bizalmat szavazott a brit kormánynak szerdán a londoni alsóház. A kormány mellett 325, ellene 306 képviselő voksolt. Theresa May konzervatív párti miniszterelnök a szavazás után azonnali egyeztetésre hívta az ellenzéki pártok vezetőit a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) folyamatáról, de a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn nem volt hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni a kormányfővel.

 • Soros újra Brüsszelben lobbizott

  Soros újra Brüsszelben lobbizott

  A spekuláns Jyrki Katainen finn és Vĕra Jourová cseh uniós biztosokkal egyeztetett a Soros György a CEU helyzetéről. Az ENSZ migrációs csomag elfogadtatása érdekében gyakran egyeztet az amerikai milliárdos, többek közt Jean-Claude Junckerrel és Frans Timmamermanns csúcsvezetőkkel.

 • Háromméteres fallal védi magát Soros

  Háromméteres fallal védi magát Soros

  Bár Soros György teljes mellszélességben kiáll a nyitott határokat és társadalmakat szorgalmazó rögeszméje mellett, saját villáját három méteres betonfal veszi körül.