EUR: 325,34 Ft
CHF: 289,65 Ft
2019. május 27., hétfő
Hella

Belföld

Elindult a GTC White House fejlesztése

A GTC Hungary újabb budapesti irodaépülete enyhítheti a fővárosi irodapiac égető gondjait: a nemzetközi ingatlanfejlesztő hazai leányvállalata ma jelentette be a Váci úti irodakorridor újabb meghatározó beruházásának elindítását. A várhatóan 2017 végére elkészülő GTC White House 21.500 m2 A kategóriás irodaterülettel bővíti a budapesti piaci kínálatot. Iparági szakértők rámutatnak: a válság után magára találó irodaingatlan-piacon nemcsak a prémium kategóriás, nagy irodaterek hiánya okoz fejfájást a cégeknek, de az elöregedő, korszerűtlen és kevéssé környezetbarát ingatlankínálat is. A GTC White House modern irodakomplexuma kívül fehér, belül zöld: a várhatóan 2017-ben átadásra kerülő új beruházás a fenntarthatósági szempontból jelesre vizsgázó épületeknek járó „LEED Gold Certificate” minősítés várományosa.

 • GTC White House: új 22.000 m2-es, A kategóriás irodakomplexum a Váci úton
 • A legmagasabb környezetvédelmi minősítés, a LEED Gold várományosa
 • A beruházó a régió vezető kereskedelmi ingatlanfejlesztő vállalatcsoportja, a GTC International Group, amelynek hazai irodaportfóliója ezzel 140.000 négyzetméterre nő
 • Dinamikusan fejlődő fővárosi irodapiac: növekvő kereslet, emelkedő bérleti díjak; 4 év alatt megduplázódott a bérbe adott nettó ingatlanterület, 11% közelében a kihasználatlansági ráta
 • 2016-ban 80.000 m2 új irodaterület átadása várható

Újabb meghatározó városképi elem születik a Váci úti üzleti negyedben: mintegy 22.000 m2 prémium kategóriás irodaépület fejlesztésének elindítását jelentette be ma a GTC Hungary.


A GTC White House ingatlanfejlesztési projekt – amelyet a vállalat teljes egészében saját forrásból finanszíroz – idén júniusban kezdődik, és előreláthatóan 2017 utolsó negyedévében ér véget.
A nemzetközi ingatlanfejlesztő hazai projektjeiben a magas minőségű építészeti megoldások ötvöződnek a város tradícióival és meghatározó trendjeivel. Budapest népszerűségét a régi és az új egyedülálló atmoszférája jelenti: ez mutatkozik meg a GTC White House koncepciójában is.
A hajdani Felvonógyár százéves épülete – teljes belső átalakítás után – mintegy 2.000 m2-en kínál majd egyedi loft irodákat, a köré épülő, prémium igényeket kielégítő új irodaegyüttes pedig mindezt további húszezer négyzetméternyi modern bérbe adható területtel bővíti.

gtcwh_birds_eye_flat

A GTC a GTC White House ingatlanfejlesztéssel 140.000 m2-re bővíti teljes hazai irodaportfólióját. A vállalat több prémium kategóriás ingatlan, köztük a város legmagasabb irodaépülete a Duna Tower, a főváros legnagyobb irodaháza a Center Point Irodaház, valamint a GTC Metro és a Spirál irodakomplexum tulajdonosa.


A hazai piacon 16 éve jelen lévő GTC Hungary történetében mérföldkő a Duna Tower tavalyi megvásárlása, amely egyben 2015 egyik legnagyobb prémium kategóriás irodapiaci tranzakciója volt. Cégünk piaci pozícióját tovább erősíti a kategóriateremtő építészeti nívón megvalósuló GTC White House beruházás”emelte ki Gedai Bori, a GTC Hungary kereskedelmi igazgatója.

Budapest újra a térképen

„A fővárosi ingatlanpiac már maga mögött hagyta a válság éveit, és növekedési pályára állt”hangsúlyozta Pados Gergely, a Cushman & Wakefield nemzetközi ingatlan-tanácsadó vállalat budapesti irodájának ügyvezető igazgatója.

Hozzátette: a teljes piaci kihasználatlansági ráta több év folyamatos csökkenés után a mélypontot jelentő 22%-ról (2012) mára 11,3%-ra esett. A prémium kategóriás irodáknál azonban még látványosabb a keresletbővülés: az üresedési ráta elérte a rendkívül alacsonyak számító 6%-os szintet.

gtcwh_lobby_flat

Budapesten a 2008-as válság után az új irodaépületek építése gyakorlatilag leállt: 2009-ben ugyan még átadtak 300.000 m2-t, de ez a szám 2012–2013-ban szinte a nullára zuhant.

Irodapiaci szakértők szerint a pozitív trend már azon is lemérhető, hogy 2016 első negyedévében közel 80.000 m2 új irodaterületet adtak át a fővárosban. Ez 2015 első negyedévéhez képest 42%-os növekedést jelent.

„A budapesti irodapiac élénkülését a keresletnövekedésből adódó jó piaci hangulat, illetve a GDP- és reálbér-növekedés is támogatja” mutatott rá Varga Judit, MRICS, a CBRE nemzetközi ingatlan-tanácsadó vállalat hazai irodaügynökségi vezetője.

Hozzátette, ez a bérleti díjakban is tükröződik: 2015 hasonló adatához képest az átlagos bérleti díj 25 eurócenttel emelkedett négyzetméterenként, és jelenleg az A kategóriás irodák esetében 11,5–14,5 euró között mozog.

A válság csúcspontján az évente bérbe adott nettó szintterület mindössze 200.000 m2 körül alakult a fővárosban. Ez a szám mára szinte megduplázódott, és a bizakodó iparági előrejelzések szerint folyamatos növekedéssel két éven belül az évi 400.000 m2-t is túlszárnyalja.

A növekedés 12 hónapos időtávlatban is markáns: a 2015. első negyedévi 250.000 m2 egy évvel később megközelítette a 380.000 m2-t – ez 52%-os növekedést jelentett mindössze egy év alatt.

A közeljövőben átadni tervezett irodaterület nagysága egy év alatt szintén figyelemre méltó mértékben (75%) emelkedett, és 2016 első negyedévében átlépte a 100.000 m2-t.

„A bérelhető A kategóriás irodák hiánya elsősorban a nagy, egybefüggő irodatereknél mutatkozik meg. Ez pedig kiemelten jó piaci helyzetet teremt a fejlesztők számára” húzta alá Gedai Bori, a GTC Hungary kereskedelmi igazgatója.

Hozzátette: a továbbra is keresett több száz vagy több ezer négyzetméteres irodák piacán a GTC White House mennyiségi és minőségi szempontból is vonzó lehetőséget kínál majd bérlőinek – emeletenként 250–2880 m2 bérelhető irodaterületeivel.

gtcwh_night_flat

Zöldsziget a közlekedési csomópont mellett

A nagyrészt zöldmezős beruházásként megvalósuló GTC White House helyszíne a XIII. kerületi, Váci úti irodakorridor, amely nem csupán kiváló megközelíthetősége révén válik egyre népszerűbbé. A prognózisok szerint a főváros közeljövőben megvalósuló egyik nagyszabású városfejlesztési projektje is az Árpád hídi metróállomás környékét érinti majd. A jelenleg folyamatban lévő irodaház-fejlesztések 41%- a Váci úton zajlik, ami bizonyítja, hogy itt nem csupán a szlogenek szintjén alakult ki új üzleti negyed.

A GTC White House mindössze néhány percre található két metróállomástól és az 1-es villamos megállójától, saját garázsában pedig 299 parkolóhellyel, továbbá több száz kerékpártárolóval is rendelkezik majd.

Az egyre inkább elöregedő, elavuló fővárosi irodakínálatot jól jellemzi, hogy mindössze néhány tucat budapesti irodaépület fiatalabb 5 évesnél. Mindez együtt jár a megnövekedett üzemeltetési költségekkel, az elkerülhetetlen állagmegóvással és a komolyabb felújításokkal. Ma a legnépszerűbb rekonstrukció az épületek energiatakarékossá tétele, mely az üzemeltetési kiadásokat csökkenti, ugyanakkor növeli az iroda presztízsét.

A „zöld”megközelítés a GTC White House építészeti koncepciójának szerves eleme: a zöldtetők, az esővíz újrahasznosítása, a hatékony hőszigetelés, a fényvédő fóliával bevont ablakok jelentősen csökkentik az energiafelhasználást. A több mint száz négyzetméternyi tetőterasz, a belső kert és a néhány perc alatt elérhető Duna-part szintén vonzóvá teszi a jövőbeni bérlők számára az épületet, amely a vezető LEED Gold minősítés várományosa.

A LEED-minősítést elnyert épületek nem csupán környezetbarátok, de üzleti presztízsük is kiemelkedő: a Fortune magazin által listázott 100 legnagyobb vállalat közül 88 LEED-minősítésű irodában működik.

Kapcsolódó Cikkek

 • Benkő Tibor: Emlékezni kell a hősökre!

  Benkő Tibor: Emlékezni kell a hősökre!

  Minden magyar hős, aki életét áldozta a nemzetért, az ország szabadságáért, megérdemli, hogy emlékezzünk rá – hangoztatta a honvédelmi miniszter a magyar hősök emlékünnepe napján a Fejér megyei Pákozdon tartott vasárnapi megemlékezésen.

 • Lemondott az LMP elnöksége

  Lemondott az LMP elnöksége

  Lemondott az LMP elnöksége, miután a párt nem szerzett mandátumot a vasárnapi európai parlamenti választáson – jelentette be Keresztes László Lóránt társelnök.