2020. augusztus 04., kedd
Domonkos, Dominika

Külföld

Elindult a lavina! Skócia újabb népszavazást tartana függetlenségéről

A kilépést pártoló tábor nyerte meg a brit EU-tagságról tartott csütörtöki népszavazást. Nicola Sturgeon, a kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője ennek nyomán utalt arra, hogy a tavalyi referendum után Skócia újabb függetlenségi népszavazást tarthat.

Az eredmények szerint a választók 52 százaléka szavazott a kilépésre, 48 százalék a bennmaradásra. A brit választási bizottság a manchesteri városházán közölte, hogy a népszavazáson mintegy 33 és fél millióan vettek részt. A kilépésre több mint 17,4 millióan, a bennmaradásra 16,1 millióan voksoltak.


A kilépésről szóló hírek hatására a skót miniszterelnök, Nicola Sturgeon egyenes utalás tett arra, hogy a tavalyi után Skócia újabb függetlenségi népszavazást tarthat. Skóciában a 32 választókörzet mindegyikében a bennmaradás hívei kerültek többségbe. Sturgeon kijelentette: az eredményekből egyértelmű, hogy Skócia népe az Európai Unióban látja országa jövőjét.

Felidézte: az SNP választási programjában szerepelt, hogy a skót kormány fenntartja az újabb függetlenségi népszavazás jogát, ha Skóciát arra kényszerítik, hogy akarata ellenére távozzon az EU-ból. A skót kormány a lehető leghamarabb közvetlen tárgyalásokat kíván kezdeni az Európai Unió intézményeivel, az Európai Tanács elnökével és az EU tagországaival – mondta a skót kormányfő.


A tőzsdét sem kímélte a szavazás eredménye

A tőzsdét sem kímélte a szavazás eredménye

Hozzátette: a hétvégén személyesen veszi fel a kapcsolatot az összes EU-tagállam vezetőivel, akiknek egyértelművé akarja tenni, hogy Skócia a további EU-tagságra szavazott. Az EU mindazonáltal már az első skóciai függetlenségi népszavazás előtt egyértelművé tette, hogy a függetlenség elnyerése esetén sem lenne garantált Skócia felvétele önálló országként az unióba.

A Sinn Féin, az Észak-Írországot kormányzó koalíció második legnagyobb pártja, a britellenes katolikus mozgalom vezető politikai ereje szintén népszavazást helyezett kilátásba “az ír sziget egyesítéséről”, miután Észak-Írországban 56 százalékos többségbe kerültek az EU-tagság hívei.

A végeredmény hivatalos ismertetése után bejelentette távozási szándékát David Cameron brit miniszterelnök, aki a bennmaradásért kampányolt. A kormányfő közölte: a következő hetekben és hónapokban miniszterelnökként mindent megtesz “a hajó stabilizálása” érdekében, de nem hiszi, hogy helyénvaló lenne, ha “kapitányként” ő irányítaná országát annak további útján.

CAMERON, David

Kijelentette: nem látja szükségesnek, hogy távozásának pontos menetrendjét már most felvázolja, de azt szeretné, ha a kormányzó Konzervatív Párt októberi konferenciáján már más lenne Nagy-Britannia miniszterelnöke. Hozzátette: az Európai Unióval tartandó tárgyalásokat már az új brit miniszterelnöknek kell megkezdenie.

A brit sajtó egyöntetű véleménye szerint Cameron egyik legesélyesebb utódjelöltje Boris Johnson, London előző polgármestere, aki – jóllehet ő is a Konzervatív Párt és a kabinet tagja – a Brexit-kampány frontembere volt. Pénteken azt mondta, hogy nem kell siettetni a távozás folyamatát az EU-ból. Kijelentette: a britek arra szavaztak, hogy visszavegyék az ellenőrzést az Európai Uniótól, amely túlságosan átláthatatlan volt. Hozzátette, hogy Nagy-Britannia továbbra is európai nagyhatalom marad, de azt is, hogy nem fordíthat hátat Európának.

“Ismét megtalálhatjuk saját hangunkat a világban, a hangot, amely illik a világ ötödik legerősebb nemzetgazdaságához. Dicső lehetőséget kaptunk: saját törvényeket hozhatunk, és adórendszerünket teljesen a brit gazdaság szükségleteihez igazíthatjuk” – fogalmazott Johnson.

A kilépéssel kapcsolatban Philip Hammond külügyminiszter kijelentette: a brit kormány első feladata most a helyzet stabilizálása, később pedig az, hogy a kilépésről szóló tárgyalásokon a lehetséges legjobb feltételeket érje el Nagy-Britannia számára. Kijelentette: az, hogy az Európai Unió eddig szilárdan kiállt az Oroszországgal szembeni szankciók fenntartása mellett, jórészt Nagy-Britannia befolyásának eredménye.

19111417318_c14dc62534_o

Philip Hammond

Hammond szerint elsősorban azt kell elérni, hogy az EU-val fennálló kereskedelmi-gazdasági kapcsolatrendszer minél több eleme érvényben maradjon, beleértve a londoni City szerepének megőrzését az európai pénzügyi szolgáltatási piacon.

A népszavazás eredménye egyelőre azonban csak nyugtalanságot okozott, a font a péntek reggeli londoni kereskedésben csaknem 10 százalékos zuhanással 1,35 dollár alá, 31 éve nem mért mélypontra gyengült, és jóval nagyobb mértékben esett, mint az 1992-es fekete szerda után, amikor a rendkívüli befektetői nyomás miatt kikerült az akkori európai átváltási mechanizmusból. Az értéktőzsdék világszerte jelentős mínuszba kerültek.

Nigel Farage, a brit EU-tagság feladásáért kampányoló legnagyobb brit politikai párt, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) vezetője viszont üdvözölte az eredményt, szerinte június 23-a “Nagy-Britannia függetlenségi napjaként fog bevonulni a történelembe”.

A legjelentősebb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezére azt hangsúlyozta, hogy nemcsak a mostani, hanem a korábbi kormányok is felelősek a kilépésért. Jeremy Corbyn úgy vélekedett, sok helyen, különösen az ország szegényebb részein az embereknek “elegük van a megszorításokból, a gazdasági nehézségekből, és rendkívül dühösek, mert több kormányzat által is elárulva és partvonalra szorítva érzik magukat”. A munkáspárti politikus szerint Nagy-Britannia kilépésének következményei lesznek a munkaerőpiacon, és a kormánynak tennie kell azért, hogy minimalizálja ezt a hatást. Corbyn sürgette David Cameron miniszterelnököt, hogy lépjen közbe a fontárfolyam zuhanásának megállításáért.

Kapcsolódó Cikkek