2020. július 10., péntek
Amália

Külföld

Elrabolták egy ausztrál vállalat több alkalmazottját

Elrabolták egy ausztrál vállalat legalább öt alkalmazottját, köztük külföldi állampolgárokat Nigéria délkeleti részén – közölték csütörtökön helyi tisztségviselők.

A tájékoztatás szerint az eset még szerda hajnalban történt Cross River szövetségi állam fővárosa, az Atlanti-óceán partján található Calabar közelében. A helyi rendőrség a történtekkel kapcsolatban azt közölte, hogy ismeretlenek megtámadtak egy járművet, amely a Lafarge Holcim francia cementgyárnak dolgozó Macmahon ausztrál bányavállalat alkalmazottait – két ausztrált, két nigériait és egy dél-afrikait – szállította. Az utasokat elrabolták, a sofőrt pedig megölték. Később azonban Malcolm Turnbull ausztrál kormányfő bejelentette, hogy egy harmadik honfitársát is elrabolták, majd Új-Zéland külügyminisztere is tudatta, hogy hazája egyik állampolgára is az áldozatok között van. Utóbbi kettőről nem tudni, hogy az ausztrál cég alkalmazásában állnak-e.


“Ez egy nagyon komoly emberrablás, egy nagyon súlyos bűncselekmény, egy ember meghalt, hét pedig eltűnt” – hangsúlyozta Turnbull.

Nigéria délkeleti részén, a Niger folyó kőolajban gazdag deltavidékén rendszeresen előfordulnak emberrablások azzal a céllal, hogy váltságdíjat csikarjanak ki az áldozatok szabadon engedéséért cserébe. 2006 óta számos lázadócsoport, köztük a Mozgalom a Niger-delta Felszabadításáért indított harcot a régió nagyobb függetlenségéért. A szervezet később, 2009-ben határozatlan időre fegyverszünetet jelentett be. Nemrég azonban feltűnt egy újabb, a Niger-delta Bosszúállói (NDP) nevű csoport, amely számos kőolajipari létesítményt megtámadott az utóbbi időben, mondván, hogy azok üzemeltetői elrabolják a régió természeti erőforrásait.


A több mint 180 millió lakosú Nigéria Afrika első számú kőolajtermelő országának számított, amíg az ágazati létesítményeket ért sorozatos támadások miatt Angolát maga elé engedve vissza nem csúszott a második helyre.

Kapcsolódó Cikkek