EUR: 344,30 Ft
CHF: 318,83 Ft
2020. augusztus 04., kedd
Domonkos, Dominika

Egyéb

Észak-Korea már képes megtámadni a Amerikát

Észak-Korea képessé vált az Egyesült Államok csendes-óceáni érdekeltségeit megtámadni – jelentette ki Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csütörtökön a legutóbbi rakétakísérletek után.

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint az észak-koreai vezető sikeresnek minősítette a Hvanszong-10 típusú, közepes és hosszú hatótávolságú föld-föld ballisztikus rakéta kilövését, amelyet személyesen felügyelt. A KCNA közlése szerint a rakéta 400 kilométert tett meg, és elérte az 1413.6 kilométeres magasságot.


Phenjan szerda reggel hajtott végre két, egymást követő rakétakilövést Vonszan város közelében. Dél-Korea és az Egyesült Államok szerint mindkét fegyver Muszudan típusú, közepes hatótávolságú ballisztikus rakéta volt, az első tesztkilövése sikertelen volt. A második rakéta mintegy 400 kilométert repült, ami előrelépést jelez az észak-koreai rakétatechnológiában több sikertelen kísérlet után, ugyanakkor sem Szöul, sem Washington nem nevezte sikeresnek a kísérletet. Phenjan vélhetően a második rakétáról állítja azt, hogy Hvanszong-10 típusú volt.

Ash Carter amerikai védelmi miniszter helyi idő szerint szerdán közölte: nem tudja, hogy a második kilövés sikeres volt-e, de a rakéta messzebbre repült, mint a korábbiak, ezért fokozni kell az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán védelmét.


Teljes készültségben az észak-koreai hadsereg /Fotó: MTI

Teljes készültségben az észak-koreai hadsereg /Fotó: MTI

Washington és Szöul egy jó ideje tárgyal a közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták ellen védelmet nyújtó, amerikai THAAD mozgatható hadszíntéri rakétavédelmi rendszer telepítéséről a Koreai-félszigeten.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerda este rendkívüli ülést tartott a rakétakísérletek miatt az Egyesült Államok és Japán kezdeményezése nyomán. Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet felszólított arra, hogy Phenjan tettét “gyorsan és egységesen” ítélje el a tanács.

John Schilling, repülési szakértő, egyben a 38North nevű Észak-Korea-figyelő honlap külső munkatársa, úgy vélekedett: Phenjan valószínűleg a rakéta meghajtó rendszerének teljesítményét akarta megmutatni, anélkül, hogy túl közel kerüljön Japánhoz. Hozzátette, a második rakéta sikeres fellövése nagyon valószínű, hogy a szerencse műve volt. Ezek után legalább egy évig kell az észak-koreaiaknak elemezne a kilövések eredményeit, és egy másik kísérleti programmal kell előállniuk, ha idővel használható fegyverhez akarnak jutni. Ha viszont propagandacélú volt a fellövés, teljes sikernek könyvelik el a teszteket, még mielőtt egy újabb, kínos kudarcba fulladó rakétakísérletet hajtanának végre.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.