EUR: 326,21 Ft
CHF: 289,10 Ft
2019. május 19., vasárnap
Ivó, Milán

Életmód

Ezért szeretjük a kabalákat

Az egyik legkedvesebb kabalafigura a mackó (Profimedia)

Minden komoly sportegyesületnek van kabalafigurája, és valamennyien őrizgetünk gyerekkorunkból egy kopott mackót vagy plüssfigurát, „akit” magunkhoz ölelhetünk, ha kicsúszik a lábunk alól a talaj vagy megnyugtató biztonságra vágyunk. A kabalák, amulettek és talizmánok tökéletes kapaszkodók, bármennyi idős is legyen az ember.

Az indiánok egyszerű kavicsokból, ágacskákból, csontokból készítettek amulettet, ezzel próbálták magukhoz vonzani a jót. Mivel hitük a természet erejére épült, mitológiájuk alapja, hogy a jó szellem mindenben ott rejtőzik. Aki tehát rátalál a neki megfelelő kavicsra, az magához vonzza a szerencsét.


Már a vaskori embernek is volt talizmánja: egy lengyel barlangban 9000 éves, talizmánként használt meteoritdarabra bukkantak a régészek. Az 5,3×3,5 centiméteres, henger alakú, lyukacsos szerkezetű kőnek valószínűleg isteni erőt tulajdonítottak. Azt tudták, hogy valahonnan az égből esett le hozzájuk, ezért úgy gondolták, csakis különös tulajdonságai lehetnek.

, Image: 40222543, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, robertharding

Az indiánok amulettel vonzották a  jót (Profimedia)

Az egyik legkedvesebb kabalafigura a mackó, nem csoda, hogy minden gyerek polcán ül egy plüssmaci. A moszkvai olimpia kabalája is mackó volt, de még a második világháború egyik legnagyobb hőse is egy kabalamedve. A lengyel 22. hadtest tagja volt Wojtek maci – a neve egyébként lengyelül vidám harcost jelent –, aki végig a németek ellen harcoló katonákkal volt. A sivatagi összecsapások alatt nemcsak a harcokban vett részt, de szórakoztatta is „bajtársait” és felidézte az otthon hangulatát.


Presentation of the Rio 2016 Olympic and Paralympic Games mascots, in Rio de Janeiro, Brazil, on November 24, 2014. Photo by Celso Pupo/Fotoarena/ddp USA, Image: 211915046, License: Rights-managed, Restrictions: *** Brazil Out ***, Model Release: no, Credit line: Profimedia, SIPA USA

Vinicius (balra) és Tom, a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpia és paralimpia kabalafigurái.  Az augusztus 5-től 21-ig tartó olimpia jelképe egy sárga macskára emlékeztet, míg a két héttel később sorra kerülő paralimpia figurája egy kék-zöld, falevél-frizurás teremtmény

A kabala lényege pontosan az, hogy mankót ad az embernek, legyen akár plüssből varrt figura, akár egy apró kavics, örökölt családi ékszer vagy egy élőlény. A pozitív energiát hordozó tárgyak az otthon biztonságát pótolják a külvilágban. Amikor egy plüssfigurára szeretettel nézünk, vagy egy talizmánt dédelgetve pozitív gondolataink támadnak, valójában mi töltjük fel azt, hogy aztán később, egy rosszabb pillanatunkban, amikor nekünk van szükségünk biztatásra, sikerre, visszanyerjük a korábban befektetett energiát.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Óbuda felkerült a fine dining budapesti térképére

  Óbuda felkerült a fine dining budapesti térképére

  Meg sem nyílt a budapesti Gourmet Fesztivál, de máris komoly magyar sikert könyvelhetünk el. A csütörtökön kezdődő eseményen külföldi sztárséfek között annak a magyar étteremnek a séfje “lép fel”, azaz főz a Millenáris nagyszínpadán, amelyik csak néhány hónapja nyílt meg.

 • Jezsó Ákos: Vörös Mágus

  Jezsó Ákos: Vörös Mágus

  E regény főhőse, Wolf Messing Hitler és Sztálin, majd Hruscsov udvari látnoka volt. A Vörös Mágus valóban élt. Az egykori Szovjetunióban rubel milliókat költöttek a paranormális jelenségek kutatására, de ilyen irányú munkát a náci Németországban és az Amerikai Egyesült Államokban is folytattak.

 • Egészséges, tiszta otthon

  Egészséges, tiszta otthon

  Bármennyire is hihetetlennek tűnik, de a vegyszeres tisztítószerekkel való takarítás károsabb lehet, mint a dohányzás. Nem csak a tüdőkapacitást csökkenti, de akár a tüdő korai elöregedését is okozhatja, főleg a nőknél – állapította meg egy több, mint 20 éven át tartó norvég kutatás.