EUR: 345,99 Ft
CHF: 320,76 Ft
2020. augusztus 05., szerda
Krisztina

Egyéb IX.kerület

Ferencvárosé az ingatlanfejlesztési „Oscar-díj”

Nemzetközi siker lett a közel negyedszázada indult ferencvárosi tömbrehabilitációs program, amely elnyerte a szakma legkiemelkedőbb nemzetközi elismerését a FIABCI Prix d’Excellence 2016. évi nagydíját. A szakma „Oscar-díjának” számító nemzetközi nívódíj az ingatlanfejlesztési csúcsteljesítményeket ismeri el, melynek 61 éves fennállása során elsőként díjazott magyar pályázatot az úgynevezett Master Plan (településfejlesztés) kategóriában.

160526_FIABCIdij_1

Több mint 1200 teljes egészében felújított lakás, 76 ezer négyzetméternyi új vagy megújult zöldterület, számos megújult és más funkciót kapott régi épület – többek között ezek jellemzik az ingatlanfejlesztés „Oscar-díját” elnyert ferencvárosi tömbrehabilitációs projektet.
A fejlesztések eredményeként  több mint ezer család költözhetett modern otthonba. Csak az önkormányzat által kezdeményezett projektekre több száz milliárd forintot költöttek részben saját forrásból, részben pályázati pénzek felhasználásával.
A hosszú távú projekt meghozta a magánbefektetők építési kedvét is, a vállalkozások az elmúlt két évtizedben több mint 150 lakóingatlan-fejlesztést valósítottak meg, amelyek során összesen hétezer új lakás épült és összesen 76 ezer négyzetméternyi park, játszótér jött létre a kerületben.


Lenhossék 24 28 Ferencvárosi Művelődési Központ épületének energetikai korszerűsítése (Fotó: Máté Krisztián)

(Fotó: Máté Krisztián)

– Középső-Ferencváros a IX. kerület közel 80 hektáros, 44 tömbnyi városrésze – mondta el dr. Bácskai János Ferencváros polgármestere. – A komplex fejlesztés elindításának idejében az eredetileg sem túl magas presztízsű városrész erősen leromlott állapotba került. 1990-ben Ferencváros jelentős mértékben a budapesti átlag alatt maradt szinte minden lényeges – társadalmi viszonyokat tükröző – mutatóban (foglalkoztatottak, iskolázottság, jövedelmi viszonyok). A városmegújítási akciók sikerének köszönhetően a IX. kerületben a 2000-es évek derekára sikerült megállítani az elvándorlást, sőt egy azóta is tartó intenzív beköltözési folyamat figyelhető meg.

A FIABCI-pályázatnál a nemzetközi zsűri főbb szempontjai az ingatlanfejlesztés koncepciója és eredménye, építészeti színvonala, a kivitelezés minősége, az alkalmazott műszaki megoldások színvonala és a környezettudatos fejlesztés voltak, emellett értékelték a fejlesztés eredményességét, valamint az ingatlanfejlesztés társadalmi hasznosságát és jelenlegi hasznosítását is.


Budapest, 2014. május 28. A Új Budapest Galériának is helyet adó Bálna kereskedelmi, kulturális, szórakoztató és vendéglátó centrum a ferencvárosi Duna-parton, előtte áll a kikötőben a 180 személyes Bolero kabinos személyhajó. Az előtérben egy személyszállító kishajó úszik lefelé a Dunán. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.


MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

A ferencvárosi tömbrehabilitáció értékelésénél a zsűri figyelembe vette, hogy komplex módon és optimálisan elégíti ki a társadalmi igényeket. Továbbá kiemelte a fejlesztés átfogó minőségét, a működtetés színvonalát és nem csupán az esztétikai, méretbeli vagy funkcionális tulajdonságokat pontozta.

Magyar projekt először viheti haza a legnagyobb elismerést a FIABCI Prix d’Excellence Nemzetközi Nívódíj-pályázaton a legmagasabb kategóriában!

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.