2020. augusztus 07., péntek
Ibolya

Külföld

Gyilkos árvíz! Már a szomszédunkban is vannak áldozatai a heves esőzésnek

Tucatnyi Szajna-parti kulturális intézményt zártak be pénteken Párizsban az elrendelt árvízriasztás miatt, a zárva tartó intézmények között van a Louvre és az Orsay múzeum, a nemzeti könyvtár létesítményei és több koncerthajó is. Németországot és a bajor-osztrák határt sem kíméli az időjárás. Mindkét országban több halálos áldozata van az áradásoknak. Az ország délkeleti részén több mint 150 négyzetkilométeres területet sújtott a Markus Söder tartományi pénzügyminiszter által esőcunamiként jellemzett természeti csapás.

Árvíz által elmosott út a dél-németországi Untertürkenben - Fotó: MTI

Árvíz által elmosott út a dél-németországi Untertürkenben – Fotó: MTI

A Szajna vízszintje péntek reggelre meghaladta az öt és fél méteres magasságot, napközben 6 méteren tetőzhet és helyenként ki is önthet a medréből. A 12. kerületben reggel néhány utcán 20 centiméteres magasságban hömpölygött a víz. A Szajna felső rakpartján álló Louvre-ban pénteken a múzeum mintegy háromszáz dolgozója megkezdte a műkincsek egy részének biztonságba helyezését.


 

Természeti katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánítják az árvíz sújtotta megyéket Franciaországban a jövő heti kormányülésen – jelentette be csütörtökön Francois Hollande államfő, miközben Párizsban a regionális vasúthálózat (RER) több Szajna-parti megállóját is lezártak a vízszint gyors emelkedése miatt. Bezár a Louvre is.

“Az árvizek és az esőzések több ezer állampolgárunkat az otthonaik elhagyására kényszerítették és aggodalommal tölti el őket, hogy nem tudják, mi történik a javaikkal, sőt, a hozzátartozóikkal” – hangsúlyozta Francois Hollande.


Németországban tovább emelkedett a bajorországi áradások halálos áldozatainak száma. A pénteki adatok szerint legkevesebb hatan vesztették életüket. A kár százmillió eurós nagyságrendű. A kormány családonként 1500 eurós gyorssegélyét péntektől lehet felvenni, és a müncheni vezetés további segítséget is ígér.

Megrongálódott gépjárművek a heves esőzések által elöntött dél-németországi Simbachban - Fotó: MTI

Megrongálódott gépjárművek a heves esőzések által elöntött dél-németországi Simbachban – Fotó: MTI

A bajor-osztrák határon fekvő Passau térségében a napokig tartó heves esőzések hatására szerdán keletkezett áradásokban több száz lakóház került víz alá. Többen azért haltak meg, mert nem tudtak kimenekülni otthonukból a rohamsebességgel beömlő víz elől. Így halt meg egy 28 éves nő, 56 éves édesanyjával és 78 éves nagyanyjával együtt. Holtan találtak egy 65 és egy 75 éves férfit, és egy 80 éves nőt is. Franciaországban is folyamatosan emelkedik az áldozatok száma. Szerdán egy 80 éves idős nő fulladt meg, csütörtökön pedig egy 76 éves férfi, akit lovával együtt sodort el a víz. Az eltűntek száma ismeretlen.

Víz alatt Belgium dél-keleti régiója, egy ember eltűnt

Belgium dél-keleti országrészében a hirtelen lezúduló esőzés nyomán számos lakóház és a Luxemburg felé vezető utak egy része víz alá került, az árvíz autókat borított fel és egy embernek nyoma veszett.

Péntekre virradóra a rossz időjárás miatt több patak és folyó kilépetett medréből és elárasztotta Nassogne és Jemelle környékét. Az érintett településen több embert kellett kimenekíteni lakóházból, ahol a víz magassága helyenként a két métert is meghaladta az éjszaka folyamán és a hajnali órákban.

Az árvíz több falut elzárt a külvilágtól, mivel a környék közútjai is járhatatlanná váltak. A Wamme folyó közelében fekvő Hargimont egyik lakosának beszámolója szerint a vízszint alig öt perc alatt emelkedett és haladta meg az egyméteres magasságot. A kiérkező tűzoltók nem tudták megakadályozni a víz beáramlását, ezért az ajtó és ablaknyílásokat földdel és trágyával kevert szalmával tapasztották be – mondta. A szövetségi ügyészség tájékoztatása szerint egy hatvanéves férfit keres a rendőrség, aki a házát elöntő sárlavina elől menekülni kívánt, de elmerült a vízben és nyoma veszett.

Kapcsolódó Cikkek

 • Visszavonul a brit külügyminisztérium macskája

  Visszavonul a brit külügyminisztérium macskája

  Nyugdíjba megy Palmerston macska, amely a brit külügyminisztérium főegerészeként szolgált az elmúlt több mint 4 évben – tudatta az állat Twitter-oldala mintegy 100 ezer követőjével pénteken.

 • Bejegyzik az első orosz vakcinát

  Bejegyzik az első orosz vakcinát

  Hamarosan lezárul a Gamaleja Intézet által kifejlesztett, Covid-19 elleni első orosz vakcina tesztelése, és a jövő héten bejegyzik – jelentette be Oleg Gridnyev orosz egészségügyi miniszterhelyettes pénteken újságíróknak Ufában, egy helyi kórházbővítés ünnepségén.

 • Európában a járvány második hullámára készülnek

  Európában a járvány második hullámára készülnek

  Különböző szigorításokkal a koronavírus-járvány második hullámára készülnek Európában, ahol továbbra is a legmagasabb a vírus okozta Covid-19-betegség halálos áldozatainak száma: a 708 ezerből 202 ezret a kontinensről jelentettek.