2020. augusztus 05., szerda
Krisztina

Erzsébet-utalvány Plusz

Ha jót akar magának, idén legyen ön is a levegő ura!

A múlt héten megjelentek a hivatalos magyarországi fizetési adatok, amelyekből kiderül, hogy az egyes foglalkozásokkal mennyi pénzt lehetett keresni itthon tavaly. Az adatokat a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat összesítette, ebből az látszik, hogy a legtöbbet a légiforgalmi irányítók vihették haza, a legrosszabbul pedig a főállású anyák kerestek 2015-ben. Előbbiek csaknem tizennyolcszor többet kerestek utóbbiaknál.

pénz, pénzeszsák, gazdagság (Fotó: Profimedia.hu)

Fotó: Profimedia

Nem panaszkodhattak tavaly a légiforgalmi irányítók, sem a politikusok, de a brókereknek és a kutatási-fejlesztési vezetőknek sem akadt különösebb gondjuk, legalábbis ami a pénzt illeti. Ezekkel a foglalkozásokkal ugyanis a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatai szerint közel 1,8 millió forint bruttó bért is lehetett keresni, de a „négyes fogat” legalulfizetettebbjeinek sem kellett 900 ezer forintnál kevesebbel beérniük.


A 2015-ös végeredmény szerint az abszolút csúcsot a légiforgalmi irányítók tartják, akik átlagosan 1,8 millió forint bruttó bért kerestek havonta. Ugyanez nettóban – a kedvezmények (például családi pótlék) nélkül – valamivel meghaladta az 1,1 millió forintot.

A ranglistán a második helyet a politikusok csípték meg – hivatalos megnevezésük szerint a törvényhozók, miniszterek és államtitkárok –, ők bruttóban 1,2 millió forintos átlagkeresetet szakítottak havonta, ami azt jelenti, hogy nettóban – szintén a kedvezmények nélkül – havi 811 ezer forintra értékelték a munkájukat.


A képzeletbeli dobogó harmadik fokára köznyelven szólva a brókerek – hogy sértődés ne legyen, ez a réteg papíron a tőzsde- és pénzügyi ügynök megnevezésre hallgat – értek fel. A pénzügyi guruk 962 ezer forint bruttót kerestek hónapról hónapra, ami nettóban is szép summát jelent: éppen 630 ezer forintot. Őket egy „százassal” lemaradva az informatikai cégek vezetői követik, akik 866 ezer forintos bruttó átlagfizuval szerezték meg a negyedik helyet, az ötödikek pedig a vállalatok vezető stratégái lettek, barátságosnak tűnő, 818 ezer forint bruttó bérrel.

Szomorú, de felsőházhoz képest súlyos lemaradásban van az alsóház mezőnye, nemritkán tízszeres különbségeket is találni, de tizennyolcszoros eltérést is ki lehet olvasni a statisztikából. A tetemes hátrányt a főállású anyák szenvedik el, akik a hivatásos nevelőszülőkkel egyetemben bruttó 94 ezer forintot szedtek össze egy hónap alatt. Ennek a nettó összegét inkább nem is számoljuk ki. Ennek következményeként ez a csoport keresett a legrosszabbul az előző évben.

Csak orrhossznyival előzte meg őket a konyhai kisegítők tábora, akik bruttó 120 ezres fizetésükkel a második legkevesebbet kereső dolgozók voltak 2015-ben. Alig valamivel többet, bruttó 120 100 forintért gürcöltek havonta az üvegezők, akiknek a harmadik legrosszabb a fizetésük a hivatalos statisztika szerint.

A textilművesként, hímzőként vagy éppen csipkeverőként foglalkoztatottak havi szinten 120 300 forintért dolgoztak, a kerékpárjavításban érdekeltek pedig 122 400 forintért. Ez az ötödik legalacsonyabb bér az országban. Mindent egybevetve, a bruttó átlagbér éppen elérte a 260 ezer forint országosan.

Kapcsolódó Cikkek

 • Együtt ünnepeltek a Daru-dombon

  Együtt ünnepeltek a Daru-dombon

  Ismét együtt tölthették a nemzeti ünnepet a csepeliek a Daru-dombon. A Szent István-napi új kenyér mellett lángos, vasalós lepény, erdélyi kürtőskalács magyaros ételek és országtorták várták a vendégeket.

 • Kedvencünk a cafeteria

  Kevés olyan kezdeményezés létezik, amely kivétel nélkül mindenkinek elnyerné a tetszését, ezek közül az egyik kétségkívül a cafeteria-rendszer.

 • Mindenki másképp csinálja

  Mindenki másképp csinálja

  Ahány ház, annyi szokás – tartja a mondás, és nincs ez másképp a béren kívüli juttatás országonkénti alkalmazásával sem.