EUR: 344,75 Ft
CHF: 319,78 Ft
2020. augusztus 03., hétfő
Hermina

Belföld

Ha utazik, kössön biztosítást!

, Image: 211301532, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Caia Image

A családi nyaralásokat is érdemes bebiztosítani

Évente több millió magyar utazik külföldre, azonban csak minden harmadik utas gondoskodik biztosításról. A kényelmesen, akár néhány perc alatt interneten is megköthető utasbiztosítások ugyanakkor jelentős költségektől kímélhetik meg a külföldre utazókat baleset, betegség vagy poggyászkár esetén. Érdemes körültekintően választani, mivel a fedezetek köre és mértéke jelentősen eltérhet az egyes termékeknél.

Piaci becslések szerint az évente külföldre utazó több millió magyar közül csak minden harmadik köt utasbiztosítási szerződést – adta hírül közleményében a Magyar Nemzeti Bank. Ez annak ellenére így van, hogy egy átlagos európai nyaralásra az utazás árának töredékéért, már napi pár száz forintért található biztosítás, de a magasabb összegű szolgáltatást nyújtó ajánlatok is elérhetőek jellemzően ezer forint alatt.


Az utasbiztosítások speciális termékek, melyek egyidejűleg nyújtanak fedezetet a külföldi utazás során bekövetkező betegségre, balesetre, poggyászkárra, s jellemzően magukba foglalják az utazási segítségnyújtást (asszisztenciaszolgáltatás), a felelősségbiztosítást és a jogvédelem költségét is. Az utasbiztosítás kiválasztásánál azonban érdemes körültekintően tájékozódni, az általános és egyedi szerződési feltételeket alaposan áttanulmányozni, mivel a hazai biztosítók termékei nem csak díjaikban, de a vállalt kockázatok körében és a fedezetek mértékében is jelentősen eltérhetnek. Figyelembe kell venni, hogy az úti cél, az utazás hossza, a közlekedési eszköz, a vagyontárgyak és az utazás során végzett tevékenységek jellegétől függően az utasoknak más-más biztosítási szolgáltatásra lehet szükségük.

Fontos tudni, hogy valamennyi utasbiztosítási szerződés tartalmaz olyan eseteket (mentesülés, kizárt kockázat), amelyekre a biztosító nem vállalja a szolgáltatás nyújtását. A napjainkban egyre jellemzőbb terrorveszélyből eredő biztosítási eseményeknél – kivéve, ha hivatalosan is utazásra nem javasolt országról van szó – a legtöbb biztosító nyújt szolgáltatást.


Kapcsolódó Cikkek