2020. augusztus 04., kedd
Domonkos, Dominika

Külföld

Hamis migránspapírokkal üzletelő bűnszervezetre csapott le a rendőrség

A görög és a cseh rendőrség egy nagy összehangolt akció keretében hamis migránspapírokkal üzletelő bűnszervezetre csapott le, számolt be az euobserver.
Az Europol beszámolója szerint 19 embert tartóztattak le, akik a gyanú szerint személyi és utazási okmányokat hamisítottak migránsok részére. Bangladesi és szudáni állampolgárok is vannak a letartóztatottak között, mindannyian egy kiterjedt hamisító bűnszervezet tagjai.

Migránsok részére készítettek hamis EU utazási okmányokat, útleveleket, személyi igazolványokat és vízumokat. A dokumentumok ára 100 eurótól egészen 3000 euróig terjedt, a benne lévő adatoktól és a minőségtől függően.


A tengerből mentettek között is voltak csempészek

Letartóztattak kedden Szicíliában 16 olyan feltételezett embercsempészt, akik a tengerből kimentett emberek között voltak – jelentette a helyi média.  Az illetők azon az olasz hajón érkeztek szombaton Cataniába, amelyen 884 megmentett ember utazott. A hajó legénysége több olyan lélekvesztőről szedte össze a migránsokat, amelyek Líbiából indulva, nem messze az észak-afrikai ország partjaitól kerültek bajba.

Több kimentett migráns arról számolt be, hogy fejenként ötszáz-ezer eurót (157-314 ezer forint) fizettek az embercsempészeknek a veszélyes átkelésért, miután több mint egy hónapot töltöttek valamelyik líbiai táborban.

Kapcsolódó Cikkek