EUR: 344,41 Ft
CHF: 320,92 Ft
2020. augusztus 10., hétfő
Lőrinc

Külföld

Hamis oltási bizonyítványok miatt szabadulhatott el a sárgaláz Angolában

Hamis oltási bizonyítványok miatt szabadulhatott el a sárgaláz Angolában – közölték az Egészségügyi Világszervezet (WHO) munkatársai.

Az első megbetegedéseket tavaly decemberben egy luandai nyomortelepen észlelték eritreai menekültek körében, akiknek azonban volt igazolásuk a betegség elleni védőoltásról. Az orvosok valódinak hitték az iratokat, ezért kizárták a sárgalázat, viszont nem tudták azonosítani a kórt, és teljesen tanácstalanok voltak. Emiatt hetek mentek veszendőbe, holott jó eséllyel idejekorán meg lehetett volna állítani a járványt, ha azonnal kiderül, hogy sárgalázról van szó.


Így viszont immár 325 embert vitt el Angolában a ragály, amely ráadásul egyre jobban terjed. Már Kínából is jelentettek több sárgalázas megbetegedést, mindegyik fertőzött járt a közelmúltban Angolában, mert a kőolajban gazdag Angola és Kína szoros kereskedelmi kapcsolatban áll egymással. A héten az Angolával szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában, Kinshasában is megjelent a sárgaláz. Ennek hírére szakértők amiatt kezdtek aggódni, hogy esetleg nem lesz elegendő oltóanyag.

Angolában január óta a lakosság 40 százalékát már beoltották, és a WHO azt tervezi, hogy az év végére mindenki megkapja a vakcinát az országban. Kinshasa azonban hatalmas kockázatot jelent; 10 millió lakosa van, és igen hamar elszabadulhat a városban a járvány.

Az Egészségügyi Világszervezet már áprilisban azt javasolta az Angolába utazóknak, hogy oltassák be magukat sárgaláz ellen.

A sárgalázat a dengue- és a zikalázhoz hasonlóan szúnyogok terjesztik, de lefolyása sokkal veszélyesebb a másik kettőnél, és a súlyos állapotba kerülő, kórházi kezelésre szorulók körében a halálozási arány 75 százalék.

Kapcsolódó Cikkek