2020. augusztus 12., szerda
Klára

Belföld

Hatszázmilliárdot bukhatunk a Brexiten

Június 23-ra úgy emlékszik majd a történelem, mint arra a napra, amikor a britek hátat fordítottak Európának. A helyzet drámai, még akkor is, ha a felvett testtartás nem biztos, hogy végleges. Most úgy áll a helyzet, hogy mi, magyarok akár 600 milliárdot is bukhatunk a Brexiten.

Egyelőre mindenki próbál megbarátkozni a ténnyel, hogy péntek hajnalban az Európai Unió tagállamainak száma 28-ról 27-re olvadt. A britek ugyanis népszavazást tartottak arról, hogy maradjanak-e, vagy távozzanak a közösségből, utóbbiak tábora pedig 52:48 százalék arányban maga alá gyűrte előbbieket. A Brexitre, vagyis a brit kilépésre egészen pontosan 17,4 millióan szavaztak, míg az EU-pártiak 16,1 millió voksot gyűjtöttek. Összesen 46,5 millió állampolgárt vártak az urnákhoz, a részvételi arány 72 százalékos volt.


Királydráma

A függetlenedés mindenkinek bukás: a briteknek gazdaságilag, az uniónak politikailag – így értékelt a Lokálnak Vértes András. A GKI Gazdaságkutató elnöke elmondta, hogy két év van arra, hogy tisztázódjon a kilépés mikéntje, ez a tárgyalássorozat pedig beláthatatlan. – Az mindenesetre egyértelmű, hogy az EU nem tesz engedményeket, már most úgy viselkedik, mint egy sértett feleség a váláskor – mutatott rá. Szerinte a britek őrült butaságot követtek el a döntéssel, és nem a pénztárcájukra, hanem az érzelmeikre hallgattak. – A világ ottani része kellően gazdag és hülye ahhoz, hogy megengedhesse magának azt a gazdasági bizonytalanságot, ami a Brexittel jár – vélekedett. Vértes arról is beszélt, hogy a csütörtöki népszavazást egy újabb követheti, amely már arról döntene, hogy a kialkudott kilépési feltételeket elfogadják-e a britek. – Ez közel sem biztos, főleg ha az EU mindent megtesz azért, hogy ez a paktum a lehető legcsúnyább legyen – hívta fel a figyelmet. Úgy látja, Magyarország is megsínyli a történteket, bár hirtelen katasztrófára nem kell számítani. – A forint gyengülni fog, a kilátásaink romlanak, de például a költségvetés összeomlása kizárt – jelentette ki.


Uniós pénzek

Ennél konkrétabban fogalmaz a Századvég Gazdaságkutató, amely a Lokált úgy tájékoztatta, hogy számításaik szerint bár a brit kiválás közvetlen hatása nem lesz jelentős a magyar gazdaságban, de az ország uniós támogatása már 4-5 százalékkal csökkenhet. Ez 2020-ig 12 ezer milliárd forint, vagyis a büdzsé 480–600 milliárd forinttal csappanhat meg. Azt is jelezték, hogy a kezdeti pánikon túl kicsi a valószínűsége, hogy már idén szembe kellene nézni a gazdasági következményekkel. – Azt feltételezzük, hogy például Anglia továbbra is tagja marad az európai gazdasági vagy legalább a szabadkereskedelmi térségnek, tehát a kereskedelemben nem áll majd be visszaesés – írták.

Londoni magyarok

Kiutasítási hullám nem lesz, de az könnyen lehet, hogy a kétéves tárgyalási folyamat után sokkal szigorúbb szabályok vonatkoznak majd a munkavállalásra – reagált Nagy Sándor Gyula, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója kérdésünkre: mi vár a brit területen dolgozó magyarokra. Addig viszont az eddigi szabályozás vonatkozik rájuk. Hozzátette: aki hosszú távú külföldi karrierben gondolkodik, az jó eséllyel most már nem Nagy-Britanniát veszi célba. Az országba való belépés kapcsán nagy újdonságok nem várhatóak, mivel a britek eddig sem tartoztak a schengeni övezetbe. – Továbbra is határellenőrzés lesz, és az sem biztos, hogy a személyi igazolványt útlevélre kell cserélni, ez ugyanis államközi megállapodás kérdése – emelte ki.

Nagy Sándor Gyula szerint a különböző egyetemi programokat már komoly veszély fenyegeti, így a különböző kutatásokat és az Erasmust is. Azok a hallgatók pedig, akik brit egyetemeken tanulnának uniós állampolgárokként, akár megháromszorozódó tandíjakra is felkészülhetnek.

Reakciók a kilépésre

 David Cameron brit kormányfő:

„Az országnak friss vezetésre van szüksége.”

Orbán Viktor miniszterelnök:

„Brüsszelnek meg kell hallania az em­berek hangját.”

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke:

„Lépjenek ki a britek az unióból, amilyen gyorsan csak lehet.”

Donald Trump republikánus elnökjelölt:

„Ez nagyszerű dolog. Az emberek dühösek, mert idegenek veszik át a hatalmat.”

Kapcsolódó Cikkek