EUR: 345,89 Ft
CHF: 321,76 Ft
2020. augusztus 10., hétfő
Lőrinc

Egyéb VIII.kerület

Háziorvosi életpályamodell indul Józsefvárosban

Jövő évtől háziorvosi életpályamodell indul a VIII. kerületben. A képviselő-testület döntése értelmében szakmai, lakhatási és anyagi segítséget kapnak azok az orvosok, akik munkájukkal hozzájárulnak a józsefvárosiak gyógyításához, egészségük megőrzéséhez.

A háziorvosok megbecsülésének jeleként és a józsefvárosiak egészségbiztonságának további növelése érdekében a józsefvárosi önkormányzat 2017-től elindítja a háziorvosi életpályamodellt.


Az önkormányzat célja, hogy a jelenleg a kerületben praktizáló orvosok hosszú távon is Józsefvárosban maradjanak, a nyugdíjba vonulók utánpótlását pedig fiatalokkal tudja biztosítani azáltal, hogy az életpályamodellben nyújtott támogatásokkal vonzóbbá teszi a kerületi háziorvosi ellátást.

Auróra rendelőintézet átadó ünnepség (Fotó: Máté Krisztián)

Józsefváros támogatásokkal teszi vonzóbbá a háziorvosi munkát (Fotó: Máté Krisztián)

 

Az önkormányzat eddig is térítésmentesen biztosította a rendelők használatát, fizette a működési és üzemeltetési költségeiket. A jelenleg Józsefvárosban praktizáló orvosok megtartása érdekében az eddigi támogatásokon felül a karbantartási költségeket is megtéríti majd az önkormányzat, emellett ha adminisztratív jellegű vagy nagyobb rendelők esetében betegirányítási feladatok ellátására munkatársat alkalmaznak, azt az önkormányzat támogatni fogja.


Az életpályamodellhez tartozik az is, hogy az önkormányzat segíti a háziorvosok feladatellátásához nélkülözhetetlen eszközök beszerzését, hozzájárul  az egyszerűsített licenc megszerzéséhez szükséges képzési díjhoz, és folytatja a háziorvosi rendelők felújítása érdekében megkezdett munkát, hogy az orvosok a lehető legjobb körülmények között dolgozhassanak, a betegek pedig magas színvonalú környezetben gyógyulhassanak.

A fiatal orvosok vonzása érdekében az önkormányzat együttműködést alakít ki a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Családorvosi Tanszékével, hogy a még tanulók a gyakorlati idejüket is Józsefvárosban töltsék, és ez idő alatt kialakulhasson bennük az elköteleződés a város iránt. Vidéki orvosok számára igény esetén szolgálati lakást is biztosítanak majd. Emellett a háziorvosi feladatot vállaló rezidenseket ösztöndíjjal fogja segíteni az önkormányzat, illetve együttműködés kialakítására törekszik a szakorvosjelöltekkel, hogy a józsefvárosi háziorvosi rendelőkben töltsék le a szakvizsgájukhoz szükséges gyakorlati időt, és esetlegesen a megürülő praxist átvegyék.

Az életpályamodell részleteit a képviselő-testület döntése alapján a következő hónapokban fogják kidolgozni.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.