2019. május 19., vasárnap
Ivó, Milán

Külföld

Hillary: Ez a nők győzelme!

A keddi előválasztások után eldőlt: Hillary Clinton volt külügyminiszter, Bill Clinton korábbi elnök felesége lesz a demokraták elnökjelöltje. Ő lehet az USA első női vezetője.

Hillary Clinton úgy fogalmazott, történelmet csinált, áttörte az üvegplafont, és személyében az Egyesült Államok történetében először lesz nagy pártnak női elnökjelöltje. – Ez nemcsak egyetlen embernek köszönhető, hanem mindazoknak a nőknek és férfiaknak, egy egész nemzedéknek, amely állandóan küzdött és feláldozta magát, hogy ez a pillanat bekövetkezhessék. Ez a nők győzelme! – mondta hívei előtt tartott beszédében.


Oakland, 2016. június 6. A Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter egy kampányrendezvényen a kaliforniai Oaklandban 2016. június 5-én. Hillary Clinton ezen a napon megnyerte meg az amerikai elnökválasztásra készülő demokraták előválasztását Puerto Ricóban Bernie Sanders vermonti szenátor előtt. (MTI/AP/John Locher)

Oakland, 2016. június 6.
A Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter egy kampányrendezvényen a kaliforniai Oaklandban 2016. június 5-én. Hillary Clinton ezen a napon megnyerte meg az amerikai elnökválasztásra készülő demokraták előválasztását Puerto Ricóban Bernie Sanders vermonti szenátor előtt. (MTI/AP/John Locher)

A demokrata tábor egyesítése azonban elemzők szerint kemény dió lesz. Bernie Sanders hívei ugyanis – elsősorban a fiatal nemzedékek, amelyek jobbára elutasítják Clintont – a valóságtól elszakadt politikai elit régi tagját látják benne, kifejezetten akadályát a politika megújításának. Larry Sabato politológus, a Virginia Egyetem professzora hétfőn az amerikai közszolgálati rádióban egyenesen azt mondta: a demokrata tábornak ez a része, amely lélekszámában nagyon is jelentős, megveti Hillary Clintont.

A republikánus oldalon egyszerű volt a döntés: Donald Trumpnak már nincs pártbéli vetélytársa, így valamennyi keddi előválasztáson ő nyert. A novemberi választáson tehát várhatóan a demokrata Hillary Clinton küzd a republikánus Trumppal a távozó Barack Obama elnöki székéért.


Philadelphia, 2016. április 27. A Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter beszédet mond Philadelphiában 2016. április 26-án, miután győzött a Pennsylvania, Maryland, Delaware és Connecticut államban tartott előválasztásokon. Rhode Island államban Clinton vetélytársa, Bernie Sanders vermonti szenátor kapott több szavazatot. A felirat jelentése: "Értünk harcol". (MTI/EPA/Tracie Van Auken)

Philadelphia, 2016. április 27.
A Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter beszédet mond Philadelphiában 2016. április 26-án, miután győzött a Pennsylvania, Maryland, Delaware és Connecticut államban tartott előválasztásokon. Rhode Island államban Clinton vetélytársa, Bernie Sanders vermonti szenátor kapott több szavazatot. A felirat jelentése: “Értünk harcol”. (MTI/EPA/Tracie Van Auken)

Kapcsolódó Cikkek