EUR: 344,63 Ft
CHF: 319,89 Ft
2020. augusztus 06., csütörtök
Berta, Bettina

Külföld

Hírszerzőkre és biztonságiakra támadtak terroristák

Hírszerzőket és biztonsági embereket ért terrortámadás hétfőn Jordániában egy palesztin menekülttáborban, a fővárostól, Ammántól északra – közölte a kormány.

Mohamed Momani kormányszóvivő kijelentette, hogy “a Bakaa táborban lévő hírszerzési irodát aljas támadás érte hétfőn, nem sokkal (helyi idő szerint) hét óra előtt, öten meghaltak”. A halálos áldozatok közül három titkosszolgálati alkalmazott volt, a másik kettő a biztonsági személyzethez tartozott. A szóvivő nem tért ki a terrortámadás részleteire, de úgy vélte, hogy az általa terroristáknak nevezett támadók olyan bűnözőkként viselkedtek, akik kívül állnak a muzulmán vallás törvényein.


Jordánia évtizedek óta az Egyesült Államok szövetségese és a térség országai közül elsőként csatlakozott ahhoz az amerikai vezetésű koalícióhoz, amely az – Irakban és Szíriában jelentős területeket ellenőrző – Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellen küzd. A hétfőihez hasonló terrortámadások azonban ritkák az országban.

A Bakaa menekülttáborban mintegy hetvenezren élnek. Ez a legnagyobb ilyen létesítmény a közel-keleti országban, ahol a hétmilliós lakosság jelenős része szintén palesztin menekültek leszármazottja, olyanoké, akik 1948-ban hagyták el szülőföldjüket Izrael Állam megalakítása után.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ukrajnában újabb rekordot döntött az új fertőzöttek száma

  Ukrajnában újabb rekordot döntött az új fertőzöttek száma

  Továbbra is gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, szerdára csaknem 1300 esettel újabb rekordot döntött az egy nap alatt azonosított fertőzöttek száma, ezen felül a kórházi ápolásra szorulóké is kiugróan megemelkedett – derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által szerdán közzétett adatokból és az egészségügyi miniszter szokásos napi tájékoztatójából.

 • Bejrúti robbanás – Megsérült a magyar követség épülete is

  Bejrúti robbanás – Megsérült a magyar követség épülete is

  A bejrúti robbanásban megsérült a magyar követség épülete, magyar érintettről azonban nem tud a Külgazdasági és Külügyminisztérium, segítséget eddig senki sem kért – írta közösségi oldalán a tárca tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szerdán.