EUR: 326,33 Ft
CHF: 290,79 Ft
2019. május 24., péntek
Eszter, Eliza

Béren kivüli juttatás

Idén is tízezrek vakációznak az Erzsébet-táborokban

A hét elején hivatalosan is ráfordult a nyárra az Erzsébet-program, és két balatoni, illetve egy erdélyi helyszínen immár a vakációzó gyerekeket is várják a táborok. Belőlük lesz bőven: tíz hét alatt 32 ezren érkeznek majd üdülni.

Novák Katalin, EMMI, államtitkár (Fotó: MTI)

Novák Katalin és az első vakációzók (Fotó:MTI)

Hétfőn hivatalosan is elstartolt a nyári szezon a zánkai Erzsébet Üdülőközpont és Táborban, a Balaton-parti helyszínt rögtön 1800 gyermek vette birtokba. A megnyitó alkalmából jelen volt Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, aki emlékeztetett rá, hogy idén már az ötödik alkalommal rendezik meg a nyári Erzsébet-táborokat, amelynek Zánka mellett Fonyódliget (itt jelenleg is közel ezren pihennek) és az erdélyi Ivo is fontos helyszíne.


– Az elmúlt fél évtizedben már összesen mintegy 300 ezer gyerek fordult meg a táborok valamelyikében – hívta fel a figyelmet.

Ivóra, Fonyódligetre és Zánkára a következő tíz hétben összesen 32 ezer 8–14 év közötti gyerek érkezik majd. A vendégsereg hatnapos turnusokban váltja egymást. A helyszíneken az általános üdülés mellett úgynevezett tematikus táborokat is rendeznek, ezek lényege, hogy a gyerekek érdeklődésük szerint, szakmai vezetés mellett vehetnek részt az itt zajló fejlesztésekben.


– Egészen pontosan 73 különböző tematikát állítottunk össze, a palettán válogathatunk csillagász-, színjátszó-, horgász-, önismereti vagy éppen sportközpontú táborok közül is – ezt már Szabó Eszter Judit mondta el a Lokál kérdésére. Az Erzsébet a Kárpátaljai Gyermekekért Alapítvány – ez a szervezet felel a lebonyolításért –kommunikációs igazgatója elmondta, az egyes tematikus táborok irányítására ezúttal is neves szakembereket kértek fel.

Jó hír, hogy a részvétel anyagi feltételei minimálisak, a legrászorultabbak esetében például gyerekenkénti 1000 forint befizetésével már részt lehet venni a táborokban. Másoktól is legfeljebb 10 ezer forintot kérnek el az 5 éjszakás üdülésért. A kedvezményes ár leginkább annak köszönhető, hogy az Emmi 2016-ban 4,4 milliárd forinttal támogatja az Erzsébet-táborokat.

Ebből az összegből nemcsak a nyári üdülések, hanem a teljes év programjainak megvalósítására is futja. A szervezők idén összesen 90 ezernél (a nyári 32 ezerrel együtt) is több gyereket várnak majd az ország durván 1000 településéről. A nyári táborokba például csak Kárpátaljáról 2100-an érkeznek, 200 fős csoportokban. Az ő számukra különösen gazdagnak ígérkezik a program, hiszen a szervezők egy budapesti túrát is közbeiktattak.

– Sérült gyermekeknek is tartunk táborokat Zalaszabarban és Tihanyban. Ide azokat várjuk, akik veleszületett HIV- vagy reumatikus betegségekben szenvednek, de a daganatos, siket és nagyothalló gyerekeket is szeretnénk elérni – hangsúlyozta Szabó Eszter Judit lapunknak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nem engedték el nyaralni? Nincs egyedül!

  Nem engedték el nyaralni? Nincs egyedül!

  Minden harmadik munkavállaló szerint nehézkes a nyári szabadságok kivétele, minden második dolgozó pedig arról is beszámol, hogy előfordult már vele, hogy nem engedték az előre tervezett időpontban szabadságra menni.

 • Az unalom is káros lehet az egészségre

  Az unalom is káros lehet az egészségre

  Azt hallották, hogy egy francia alkalmazott beperelte a munkáltatóját arra hivatkozva, hogy az állásában „zombivá unatkozta” magát, ez pedig szakmailag „meggyilkolta” őt?

 • Erzsébet-utalvánnyal gyerekjáték az iskolakezdés

  Erzsébet-utalvánnyal gyerekjáték az iskolakezdés

  A Lokál Extra négy oldalas mellékletében azt mutatjuk be, miért éri meg az Iskolai Erzsébet-utalványt, illetve az Erzsébet-utalvány Plusz kártya Iskolai-zsebét választani, ha tanszervásárlásról van szó.