EUR: 344,55 Ft
CHF: 320,08 Ft
2020. augusztus 12., szerda
Klára

Külföld

Ismét reptéren mészárolt az Iszlám Állam

Az Iszlám Állam tehető felelőssé az isztambuli repülőtér ellen kedd este elkövetett, legkevesebb 41 halálos áldozatot követelő merényletért. A mészárlás során három feketébe öltözött férfi gépkarabélyokkal nyitott tüzet válogatás nélkül mindenkire a repülőtéren, majd felrobbantották a testükre erősített robbanószerkezeteket.

Borzalmas vérontást rendeztek – egyelőre ismeretlen – öngyilkos merénylők június 28-án kora este Isztambul nemzetközi repülőterén. A szemtanúk szerint három feketébe öltözött férfi érkezett taxival a légikikötő érkezési oldalához, majd az utascsarnokba belépve szinte azonnal tüzet nyitottak az ott tartózkodó utasokra, hozzátartozókra.


– Láttam, amint egy terrorista belépett a reptérre, majd egy Kalasnyikov gépkarabéllyal tüzet nyitott civilekre – nyilatkozta az RT.com-nak Ahmed Furkan Gurtuna isztambuli közlekedési rendőr, aki éppen az útlevél-ellenőrzésnél tartózkodott a támadás idején. – A török rendőrök megpróbálták lelőni, de felrobbantotta magát.

A jelenetet a repülőtér biztonsági kamerái is rögzítették. Az egyik támadót valóban eltalálták a török rendőrök, a férfi a földön fekve hozta működésbe a testére erősített robbanószerkezetet. Ezt tette két másik, eddig azonosítatlan társa is, aljas támadásuk eredményeként – az eddigi információk szerint – 41 ember veszítette életét, további 239 személy pedig megsérült a merényletben. A török nyomozók még folytatják az áldozatok és az öngyilkos merénylők azonosítását. A halálos áldozatok többsége török állampolgár, de vannak közöttük szaúd-arábiai áldozatok is. Az elkövetők azonosítását nehezíti, hogy a testükre erősített pokolgépek darabokra szaggatták a merénylők felsőtestét.


– Nyomozásunk adatai az Iszlám Államra utalnak – jelentett be Recep Tayyip Erdogan török elnök, aki azt is hangsúlyozta, hogy semmiféle merénylet nem tántorítja el a törököket a terrorizmus elleni harctól. – Mélyen megrendültünk, nemzeti gyásznappá nyilvánítottuk június 29-ét, és félárbócra engedtük zászlóinkat.

Az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista terrorszervezet lapzártánkig hivatalosan nem vállalt felelősséget a mészárlásért.

Szijjártó Péter külügyminiszter tegnapi sajtótájékoztatóján kijelentette: a török hatóságoktól kapott tájékoztatás alapján nincs magyar áldozata vagy sérültje az Atatürk repülőtéren végrehajtott terrortámadásnak.

– A magyar kormány egyelőre nem változtat Törökország veszélyességi besorolásán – közölte a tárcavezető, ugyanakkor a minisztérium különös óvatosságra inti az Isztambulban tartózkodó vagy odautazni készülő magyar állampolgárokat.

Isztambul, 2016. június 29. Az isztambuli Atatürk repülőtéren sérülést szenvedett férfit szállítanak kórházba 2016. június 28-án, miután három öngyilkos merénylő lövöldözött, majd felrobbantotta magát a légi kikötőben. A támadásban legkevesebb harminchatan életüket vesztették és 147-en megsebesültek. (MTI/EPA/Deniz Toprak)

Isztambul, 2016. június 29.
Az isztambuli Atatürk repülőtéren sérülést szenvedett férfit szállítanak kórházba 2016. június 28-án, miután három öngyilkos merénylő lövöldözött, majd felrobbantotta magát a légi kikötőben. A támadásban legkevesebb harminchatan életüket vesztették és 147-en megsebesültek. (MTI/EPA/Deniz Toprak)

Isztambul, 2016. június 29. Bűnügyi helyszínelők egy holttest körül az isztambuli Atatürk repülőtéren 2016. június 28-án este, miután három öngyilkos merénylő lövöldözött, majd felrobbantotta magát a légi kikötőben. A támadásban legkevesebb harminchatan életüket vesztették és 147-en megsebesültek. (MTI/AP/Emrah Gürel)

Isztambul, 2016. június 29.
Bűnügyi helyszínelők egy holttest körül az isztambuli Atatürk repülőtéren 2016. június 28-án este, miután három öngyilkos merénylő lövöldözött, majd felrobbantotta magát a légi kikötőben. A támadásban legkevesebb harminchatan életüket vesztették és 147-en megsebesültek. (MTI/AP/Emrah Gürel)

Isztambul, 2016. június 29. Török biztonsági őrök és mentősök áldozatok holttestei mellett az isztambuli Atatürk repülőtér bejáratánál 2016. június 28-án este, miután három öngyilkos merénylő lövöldözött, majd felrobbantotta magát a légi kikötőben. A támadásban legkevesebb harminchatan életüket vesztették és 147-en megsebesültek. (MTI/AP/IHA)

Isztambul, 2016. június 29.
Török biztonsági őrök és mentősök áldozatok holttestei mellett az isztambuli Atatürk repülőtér bejáratánál 2016. június 28-án este, miután három öngyilkos merénylő lövöldözött, majd felrobbantotta magát a légi kikötőben. A támadásban legkevesebb harminchatan életüket vesztették és 147-en megsebesültek. (MTI/AP/IHA)

Isztambul, 2016. június 28. Rendőrök és mentősök holttestek mellett, az isztambuli Atatürk repülőtéren 2016. június 28-án, miután egy vagy több merénylő lövöldözött, majd felrobbantotta magát a légikikötőben. Legalább huszonnyolc ember életét vesztette, mintegy hatvan megsebesült. (MTI/AP/IHA/Ismail Coskun)

Isztambul, 2016. június 28.
Rendőrök és mentősök holttestek mellett, az isztambuli Atatürk repülőtéren 2016. június 28-án, miután egy vagy több merénylő lövöldözött, majd felrobbantotta magát a légikikötőben. Legalább huszonnyolc ember életét vesztette, mintegy hatvan megsebesült. (MTI/AP/IHA/Ismail Coskun)

Kapcsolódó Cikkek