2020. július 10., péntek
Amália

Sport

Kétszer olyan drága Rio, mint London

Most még minden a labdarúgó Európa-bajnokság körül forog, alig egy hónap múlva viszont már a nyári olimpiai játékok lesznek terítéken. Előbbiről nemigen van, amit még nem írtak meg, utóbbi kapcsán azonban akad téma bőséggel. A Lokál utánanézett, mennyibe kerül a magyar csapat riói útja. Kétszer annyiba, mint a londoni.

olimpia, ötkarika, Rio (Fotó:MTI)

Aranyárban az olimpia (Fotó: MTI)

Összesen 1230 millió forintot különített el a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) a 2016-os nyári olimpia magyar részvételére – közölte a Lokál megkeresésére a szervezet. Az összeg két tételből áll, 223 millió forintot a 2015-ös büdzséből tettek félre, további, valamivel több mint egymilliárd forintot pedig a 2016-os költségvetésből hasítottak ki. A MOB azt is megjegyezte, keretösszegről van szó, amelynek a teljes kimerítése nem kötelező.


A magyar csapat finanszírozása mindenesetre három tételből áll össze: van benne állami sportcélú támogatás, a MOB és a szervezet szponzorainak forrása, valamint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság dotációja is. Ezeket a pénzeket a 31. nyári olimpiára utazó magyar delegáció több területen költheti majd el, ilyen például a logisztika, a szállás és étkezés (hivatalos személyek részére is), a sportfelszerelések és a formaruhák vagy a kommunikációs kiadások. De lesz keret az orvosi, hatósági és napidíjakra, mint ahogy csapatiroda működtetésére is.

Egyelőre nincs pontos adat, de a MOB 140 fős delegációval számol, vagyis egy főre körülbelül 9 millió forint jut. Kérdés, hogy ez mennyire tekinthető nagy összegnek, az viszont tény, hogy a négy évvel ezelőtti, Londonban megrendezett játékok magyar büdzséje 570 millió forintnál tetőzött. Ebben már a Magyar Paralimpiai Bizottság számára elkülönített 74 millió forint is szerepelt. Vagyis Rio valamivel több mint kétszeresébe kerül, mint London, miközben az oda kijutó magyar küldöttségben 157-en kaptak helyet. Tehát akkor fejenként durván 3,5 millió forintból meg lehetett úszni az eseményt. Persze Rio és Budapest távolsága éppen hatszorosa a London–Budapest viszonylatnak.


Dénes Ferenc viszont nem csak ebben látja a költségek megugrásának okát, a sportközgazdász a Lokálnak azt mondta, hogy a brazíliai olimpia egy esetleges budapesti rendezésnek az előszobája is, és Magyarországnak mint pályázónak illik „jobban” megmutatnia magát.

– Több tanácsadó és előkészítő személyt kell kiutaztatni, és bizony reprezentációs ajándékokból is jóval többel készülhet a MOB – világított rá. A szakember azt is hozzátette, hogy a biztonsági követelmények szigorodása ugyancsak felsrófolhatta az árakat.

Kapcsolódó Cikkek