EUR: 345,00 Ft
CHF: 320,80 Ft
2020. augusztus 13., csütörtök
Ipoly

Belföld

Koalíció Spéder és Simicska között

Simicska Lajos saját lapjában tudatta: megszerezné az Indexet. Minden jel arra mutat, hogy szuperkoalíció van születőben közte és Spéder Zoltán között. Az idáig vezető út már-már követhetetlenül ágas-bogas, mégis teszünk egy kísérletet rá, hogy kihámozzuk a lényeget.

Simicska Lajos (Fotó: Origo.hu)

Jobbra Simicska Lajos (Fotó: Origo.hu)

 

Simicska Lajos nemcsak pénzember, a médiamágnás érdekeltségébe tartozik a Hír Tv, a Magyar Nemzet, a Lánchíd Rádió és a Heti Válasz is. A Class FM-et eladta, a Metropol pedig megszűnt. Utóbbiak nagy riadalmat keltettek a médiabirodalmán belül, a károgókat pedig Simicska egyik bizalmasa, a Lánchíd Rádiónál dolgozó korábbi MSZMP-s, majd MSZP-s Csintalan Sándor hallgattatta el, mondván: több vár (vagyis médium) már nem esik el. Ezzel szemben a Lokál úgy tudja, hogy júliustól a Magyar Nemzetnél komoly változások állhatnak be.


A kérdés: mi mozgatja a médiaholding nadrágszíjának tartós szorosabbra húzását. Lehet, hogy Spéder Zoltán?

Spéder Zoltán (Fotó: Tv2)

Balra Spéder Zoltán (Fotó: Tv2)

Magyarország 29. leggazdagabb embere ugyanis nem csupán banktulajdonos (FHB), hanem Simicskához hasonlóan médiacézár is. Övé többek közt az Index, az InfoRádió, a Portfolio.hu, a Napi.hu, a Totalcar.hu és a Velvet. Feltételezések szerint a Népszabadságot is kiadó Mediaworksben is befolyással bír. Spédernek jelenleg rosszul áll a szénája, miután kiderült: veszteséges banki üzletágát a takarékszövetkezetek pénzéből kívánta finanszírozni, a kormány pedig ezt nem nézte jó szemmel. Az ügy kapcsán az FHB-vel szemben a rendőrség nyomoz, médiaholdingjánál pedig az adóhatóság vizsgálódik. Van mit keresniük, az Index környékén 2013-ig legalábbis sűrűre szőtt offshore-szálak látszanak.


Úgy tűnik, a balsors összehozta a két milliárdost. A Spéder trükközéséről szóló hírek szinte mindenkit megdöbbentettek, nem úgy a Simicska-médiumokat, amelyek dicséretes bennfentességgel kezdtek el revolverezni például olyan cikkekkel, hogy Spédernek hangfelvételei (!) vannak vezető politikusok magánjellegű beszélgetéseiről. Forrásaink szerint az állítás – ha igaz, ha nem – egyértelmű hadüzenet. Hogy kitől és kinek, azt ki-ki döntse el maga.

Az szinte biztos, hogy a Simicska és Spéder közötti együttműködésnek nem a bankár védelmezése az első jele. Makacsul tartja magát ugyanis a hír, hogy Simicskának régóta elővásárlási joga van az Indexre, amelyet most örömmel érvényesítene, Spéder pedig a kialakult helyzetben örömmel venné Simicska közeledését.

Így érkeztünk el a keddi napig, amikor is Simicska Lajos saját lapja, a Magyar Nemzet internetes felületén tudatta: nem fogja megengedni, hogy az Index neki nem tetsző személyeknél kössön ki. Ez egyúttal persze azt is jelenti, hogy Spéder valóban szabadulna a laptól, Simicska pedig tényleg abban a helyzetben van, hogy eldöntheti, ki veheti meg. Tehát a Simicska-médiaudvar nem tűnik el, csak átalakul, az Index pedig végre révbe érhet.

Kapcsolódó Cikkek