EUR: 329,14 Ft
CHF: 298,93 Ft
2019. október 23., szerda
Gyöngyi

Külföld

Koncerten robbantottak a terroristák, ketten meghaltak

Robbantás történt Madagaszkár fővárosában, egy függetlenségnapi ünnepi koncerten, ketten meghaltak és legkevesebb 72 megsebesültek – számolt be hétfőn a helyi rendőrség.

Hery Rajaonarimampianina elnök, aki személyesen felkereste a kórházi ellátásra szoruló sebesülteket, “elfogadhatatlan terrorcselekedetnek” nevezte a vasárnap késő este történt robbantást.


A rendőrség tájékoztatása szerint a szabadtéri Mahamasina stadionban működésbe hozott robbanószerkezet kézigránát lehetett. Két és fél éve hasonló támadást hajtottak végre ismeretlen tettesek az elnök 2014. januári beiktatását követően tartott koncerten, az akkori merényletnek egy gyermek esett áldozatul.

A jelenlegi elnök megválasztását megelőzően öt évig egy államcsínnyel hatalomra került rezsim kormányozta az Afrika keleti partjainál elterülő szigetországot. Bár sokan azt remélték, Rajaonarimampianina megválasztása stabilitást hoz Madagaszkárnak, azóta az elnököt a törvényhozásban már megkísérelték alkotmányos eljárással (impeachment) eltávolítani.

Madagaszkár 1960. június 26-án nyerte el függetlenségét Franciaországtól.

Kapcsolódó Cikkek

  • A pesti srácok szabadságharca a mai Európában is folytatódik

    A pesti srácok szabadságharca a mai Európában is folytatódik

    Az 1956-os forradalom ereje segíti a magyarokat, hogy a mai Európában is felemeljék a fejüket – mondta Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke, aki a római magyar nagykövetségen tartott megemlékezésen nyilatkozott az MTI-nek kedd este.

  • A legkisebb kiterjedésű volt az ózonlyuk 1982 óta

    A legkisebb kiterjedésű volt az ózonlyuk 1982 óta

    Az Antarktisz fölötti sztratoszférában kialakult abnormálisan meleg hőmérséklet drámai mértékben korlátozta az ózonveszteséget szeptemberben és októberben, ami a legkisebb méretű ózonlyukat eredményezte idén 1982 óta – közölték az amerikai Nemzeti Légkör-és Óceánkutató Hivatal (NOAA) és az amerikai űrkutatásai hivatal, a NASA kutatói.