2020. július 10., péntek
Amália

Extra

Legyőzte a cukorbetegséget a híres kaszkadőr!

erdős_csaba1Kevesen tudják a legismertebb magyar motoros kaszkadőrről, Erdős Csabáról, hogy nemrég még cukorbetegségtől szenvedett. Ma pedig fityiszt mutat a népbetegségnek számító kórnak.

Erdős Csaba motoros kaszkadőr húsz éven keresztül számtalan akciófilmben szerepelt, életveszélyes jeleneteket forgatott. Aki ismeri őt, el sem tudja képzelni, hogy bármilyen betegségben szenvedhet. Hiszen a sportember naponta órákat edz: fut, súlyzózik, nyújtón és korláton erősít. Emiatt a teste olyan kemény, mint a vas.


– Egyik nap feltűnt, hogy bár gyakran iszom vizet, mégis állandóan szomjas vagyok. Gyakran mentem pisilni, a mérlegre állva pedig csodálkoztam, hogy hirtelen eltűnt rólam öt kiló – meséli Erdős Csaba. – A tüneteket beírtam az internetes keresőbe, így tudtam meg, hogy cukorbeteg vagyok. Megdöbbentem, hiszen ennek szövődményeiben halt meg az édesapám, a nagybátyám és a nagymamám. Féltem, hogy rám is ez a sors vár.

A vizsgálat során Csaba vércukorértéke a normális háromszorosa volt. Az orvos sem sok jóval biztatta, mondván: ebből a betegségből szinte lehetetlen meggyógyulni. Fél évig naponta háromszor injekciózta magát inzulinnal, amikor találkozott Erdős Tamás táplálkozástudományi szakemberrel.


– Tamás azt tanácsolta, nyugodtan sportoljak tovább, de többé ne igyak tejet, kerüljem a lisztből és más gabonából készült ételeket, a krumplit és a kukoricát. Igaza volt, az eredményeim annyit javultak, hogy fél évvel később eldobtam az inzulint. Olyan jók a vércukorértékeim, mint egy egészséges embernek. Az orvosom állította, ilyesmit még sosem tapasztalt a praxisában.

Zöldség, hal és szalonna

Csaba a zöldségeken kívül sok halat eszik, de a tányérján megtalálható a libazsír, a bivalyhúsból készült szalámi, a mangalicaszalonna, a töpörtyű és a kolbász is. Ezek adják az energiát a mozgáshoz.

A sztárokat sem kíméli

Magyarországon mintegy másfél millió cukorbeteg van, de a fele nem tudja magáról, hogy az. Ebben a kórban szenvedett Elvis Presley, Ernest Hemingway, Thomas Edison feltaláló, illetve Elizabeth Taylor is.

erdős_csaba2 erdős_csaba3 erdős_csaba4

Kapcsolódó Cikkek