EUR: 345,02 Ft
CHF: 321,06 Ft
2020. augusztus 12., szerda
Klára

Külföld

Lövöldözés Tel-Avivban! Négyen meghaltak, két merénylőt elfogtak

Két palesztin fegyveres nyitott tüzet szerda éjjel Tel-Aviv egyik divatos, üzletekkel és éttermekkel zsúfolt negyedében, megölve négy izraelit és további legalább ötöt megsebesítve. A két támadót elfogták, az egyikük megsebesült – közölte az izraeli rendőrség.

A merényletet – amely az egyik legtöbb halálos áldozatot követelő támadás a nyolc hónapja tartó palesztin erőszakhullám októberi kezdete óta – a város szívében lévő Szaróna szórakozónegyedben követték el, a védelmi minisztérium kiterjedt épületegyüttese közelében.


A moszkvai látogatásáról a merénylet utáni percekben hazaérkező Benjámin Netanjahu miniszterelnök a repülőtérről egyenesen a védelmi minisztériumba, a hadsereg főhadiszállására hajtatott.

Egy rendőr vizsgálja a merénylet helyszínét a Max Brenner étterem teraszán Tel-Avivban - Fotó: MTI

Egy rendőr vizsgálja a merénylet helyszínét a Max Brenner étterem teraszán Tel-Avivban – Fotó: MTI

A Gázai övezetet irányító palesztin iszlamista szervezet, a Hamász üdvözölte a támadást, anélkül, hogy felelősséget vállalt volna érte. A Hamász egyik tisztségviselője, Musir al-Maszri “hősies” akciónak nevezte a lövöldözést. Később kiadott hivatalos nyilatkozatában a szervezet már azzal fenyegette meg az izraelieket, hogy a muzulmán böjti hónap, a ramadán idején még számos “meglepetéssel” szolgál majd nekik.


Mark Toner, az amerikai külügyminisztérium szóvivője nyilatkozatban ítélte el a “borzalmas terrorcselekményt”, hangsúlyozva, hogy “az ártatlan civilek ellen elkövetett gyáva támadásokat semmi sem igazolhatja”.

A biztonsági kamerák felvételei szerint az öltönyös merénylők vendégként érkeztek az egyik étteremhez, majd hirtelen előrántották automata fegyverüket és tüzet nyitottak az ott vacsorázókra. Egyikük közvetlen közelről lőtt le egy férfit, miközben a többi vendég rémülten, futva menekült, néhányan közülük kisgyermeküket szorítva magukhoz.

Szaróna szórakozónegyedében két palesztin fegyveres tüzet nyitott az ott vacsorázókra, négy ember megölt és legalább ötöt megsebesített - Fotó: MTI

Szaróna szórakozónegyedében két palesztin fegyveres tüzet nyitott az ott vacsorázókra, négy ember megölt és legalább ötöt megsebesített – Fotó: MTI

A negyed biztonsági őrei viszonozták a tüzet. A Szaróna igazgatója a 10-es csatorna nevű izraeli tévének azt mondta, hogy az étterem biztonsági emberei “megakadályozták a támadók bejutását, elhárítva ezzel egy súlyosabb katasztrófát”.

A tetteseket üldözni kezdték, mire az egyik lövöldöző a helyi művészmozi-komplexum, a Szinematék felé menekült, és ott is lövéseket adott le. A helyszínre érkező biztonságiak mindkettőjüket ártalmatlanná tették, közben egy rendőr is megsebesült.

A rendőrség közlése szerint a merénylők egy Hebron közeli ciszjordániai faluból érkeztek, és ugyanabból a családból valók. Az Izrael által megszállt palesztin terület déli részén fekvő Hebron az egyik gyújtópontja a tavaly október óta tartó erőszakhullámnak.

Az elmúlt nyolc hónapban palesztinok támadások tucatjait követték el izraeli civilek és a biztonsági erők tagjai ellen – az esetek túlnyomó részében késsel vagy lőfegyverrel, illetve autóval emberek közé hajtva -, 31 izraeli és két amerikai állampolgár halálát okozva. Az izraeli erők ezalatt legalább 196 palesztint lőttek agyon, akik közül 134-en fegyveres támadók voltak, a többieket pedig összecsapásokban vagy tüntetéseken ölték meg.

Rendőrök érkeznek a Max Brenner étteremhez Tel-Aviv Szaróna szórakozónegyedében - Fotó: MTI

Rendőrök érkeznek a Max Brenner étteremhez Tel-Aviv Szaróna szórakozónegyedében – Fotó: MTI

A többek által harmadik intifádaként (palesztin felkelésnek) emlegetett erőszakhullám kiváltó oka az a közösségi médiában lábra kapott feltételezés volt, hogy az izraeli kormány meg akarja változtatni a status quót Jeruzsálem óvárosában a Mecsetek terén, bár ezt az izraeli vezetés több ízben cáfolta. Izrael szerint az erőszakcselekményeket palesztin vezetők nyilatkozatai is szítják, míg palesztin források szerint a támadások hátterében az az általános elkeseredettség áll, hogy elveszni látják a reményt egy önálló palesztin állam létrejöttére.

Egy, a mostanihoz hasonló támadásban öt hónapja egy izraeli arab férfi két embert gyilkolt meg Tel-Aviv egyik fő bevásárló utcájában, majd a meneküléséhez használt taxi sofőrjével is végzett. A merénylőt egy héttel később megtalálták búvóhelyén, észak-izraeli szülőfalujában, és a rendőrök tűzharcban megölték.

Netanjahu határozott választ ígér

Az izraeli miniszterelnök határozott választ ígért csütörtök hajnalban a néhány órával korábban elkövetett tel-avivi merényletre, hozzátéve, hogy a biztonsági erők fel fognak kutatni mindenkit, aki segíthette a két palesztin lövöldözőt.  Biztonsági kabinetjének rendkívüli ülése után a kormányfő Avigdor Liberman védelmi és Gilád Erdan közbiztonságért felelős miniszter kíséretében felkereste a négy halálos áldozattal járó szerda éjjeli támadás helyszínét, a Tel-Aviv központjában lévő, Szaróna Market szórakozónegyedet.

Kapcsolódó Cikkek