2020. augusztus 06., csütörtök
Berta, Bettina

Program

Magyar borfesztivál Londonban

Honfitársaink hűségesek maradhatnak a magyar borokhoz, és egyszersmind az angolok is megismerhetik azokat – ez a két nem titkolt célja annak a kétnapos borfesztiválnak, amit Londonban tartanak. Több ezer magyart várnak az eseményre – ennyien még aligha találkoztak egyetlen hétvégén a brit fővárosban.

londoni borfesztivál-facebook– Londonban igencsak silány a magyar kulturális ajánlat, holott időközben a második legnagyobb városunkká nőtte ki magát, több mint kétszázezer honfitársunk lakik és dolgozik itt – magyarázta Somogyi Péter főszervező, miért éppen az angol fővárosra esett a választás, ahol magyar bornapokat tartanak, neves fellépőkkel.


Az észak-londoni Oval Space ad helyet június 17–18- án az első londoni borfesztiválnak. Több mint negyven magyar borász mutatkozik be, akik történelmi borvidékeinket képviselik. A nedűk kínálatát kiegészíti két magyar pálinkaház is. S ha már mindent a szájnak: az italok mellett csábító falatok is várják a vendégeket. A mangalicaszövetség kóstolót tart kolbászokból és szalámikból. Az édességeket és desszerteket is a magyar ízvilág jellemzi, többek között rétest sütnek.

Az első londoni borfesztiválon komoly lesz a könnyűzenei kínálat is. Fellép többek között a Quimby, a Budapest Bár és a United, de David Merlini szabaduló művész és Rippel Ferenc akrobata.


– A belépődíj 30 font (nem egészen 12 ezer forint). Ennyi pénzből egy Londonban dolgozó magyar fiatal eldöntheti, eszik egy étteremben vagy iszik egy pubban, esetleg koncertre megy. Itt viszont nincs vagy-vagy. Minden belefér – újságolta a főszervező.

A kétnapos rendezvényen legalább háromezer vendégre számítanak. Somogyi Péter úgy saccolja, a látogatók kétharmada magyar, egyharmada angol lesz. És persze a világ bármely pontjáról is számítanak résztvevőkre, mert ez a borfesztivál egyedülálló és rendhagyó a maga nemében a brit fővárosban. Nem véletlen, hogy már öt thai vendég is bejelentkezett rá.

Az ingyenes korlátlan borkóstoló valóban példa nélküli Londonban, ahol minden italnak, különösen a bornak nagyon megkérik az árát. Egy étteremben harminc fontból négy-öt pohár közönséges bornál nem igazán futja többre. A magyar vendégek remélhetőleg győzelemittasak is lesznek, amikor a fesztivál második napján hatalmas kivetítőn megnézhetik a Magyarország–Izland Eb-meccset.

Ha sikeres lesz a fesztivál – és miért ne lenne az? – ősszel, novemberben folytatása következik.

Kapcsolódó Cikkek