EUR: 345,81 Ft
CHF: 321,72 Ft
2020. augusztus 09., vasárnap
Emőd

Belföld

Matolcsy: Lesz növekedés!

Matolcsy György, MNB, jegybank, elnök (Fotó: MTI)

Matolcsy György bizakodó (Fotó: MTI)

Rémhírnek nevezte Matolcsy György, hogy rosszul állna a magyar gazdaság. A jegybankelnök a Lokálnak azt mondta: 2-2,5 százalékos növekedést vár 2016-ra.

A statisztikai hivatal mérése szerint az idei első három hónapban csökkent a GDP az előző év végéhez lépest, hasonlóra legutóbb 2012-ben volt példa. Sokan félreverték a harangokat, Matolcsy György viszont azt mondta a Lokálnak, hogy a következő negyedév már növekedést fog hozni. Bár a jegybankelnök tervezte, mégsem utazik ki a franciaországi foci Eb-re.


– Rémhír – ezt válaszolta Matolcsy György a Lokálnak arra a kérdésre, hogy valóban akkora-e a baj a magyar gazdaság környékén, mint azt a friss GDP-adatok sejtetik. Mint ismert, a nemzeti össztermék január és március között 0,8 százalékkal csökkent 2015 év végéhez képest, ilyenre pedig négy éve nem volt példa. Igaz, éves alapon 0,9 százalékos bővülés látszik a bruttó hazai össztermékben. Erre reagálva a Magyar Nemzeti Bank elnöke lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a következő negyedév már egy visszafogottabb növekedést fog hozni, az év második felében pedig ennél is izmosabb bővülésre lehet számítani. – Azt várom, hogy a 2016-os évet egy 2-2,5 százalékos GDP-plusszal hagyhatjuk majd a hátunk mögött – fogalmazott.

A jegybankelnököt arról is meg tudtuk kérdezni, hogy figyelemmel követi-e majd a pénteken kezdődő labdarúgó Európa-bajnokságot. Matolcsy György azt mondta, itthonról nézi a mérkőzéseket, bár egy darabig hitt benne, hogy a helyszínen drukkolhat majd a magyar csapatért. – Az elfoglaltságaim közbeszóltak, pedig még meghívást is kaptam az egyik szurkolói buszra, és úgy terveztem, velük tartok. Aztán sajnos kiderült, hogy nem lesz rá időm – mesélte.


Kapcsolódó Cikkek